Η Γη, το «χλωμό μπλε σημείο» μας στο σύμπαν όπως το αποκάλεσε ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν, είναι όλο και λιγότερο χλωμή.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "AGU - Geophysical Research Letters" δείχνει ότι η θέρμανση των ωκεάνιων υδάτων έχει προκαλέσει μείωση της φωτεινότητας του πλανήτη μας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεκαετίες μετρήσεων της φωτεινότητας της Γης - υπολογίστηκαν με βάση την αντανακλασμένη λάμψη από τη Γη που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης - καθώς και δορυφορικές μετρήσεις για να βρουν μια σημαντική πτώση στην ανάκλαση της Γης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η Γη τώρα αντανακλά περίπου μισό Watt λιγότερο φως ανά τετραγωνικό μέτρο από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 0,5% στην ανακλαστικότητα της Γης, λένε οι επιστήμονες. Μια σημαντική πτώση, καθώς η Γη αντανακλά περίπου το 30% του φωτός που προέρχεται από τον Ήλιο.
Το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής έρχεται τα τελευταία τρία χρόνια του συνόλου δεδομένων γήινης λάμψης, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν έως το 2017. Τα δεδομένα του CERES συνεχίζονται μέχρι το 2019 και δείχνουν ακόμη πιο έντονη πτώση στο τέλος του.
Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φωτεινότητα του ήλιου - η οποία πέρασε από δύο περιόδους μέγιστης δραστηριότητας και μία ήσυχη περίοδο κατά τη διάρκεια της μελέτης - δεν συνδέθηκε ουσιαστικά με τη βουτιά στην αντανάκλαση.
Έτσι, μια αλλαγή στην ποσότητα φωτός που ανακλά η Γη πρέπει να προέρχεται από μια αλλαγή στην ίδια τη Γη, σκέφτηκαν οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του CERES σημείωσαν απώλεια φωτεινών σύννεφων χαμηλού υψομέτρου πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα δυτικά παράλια της Αμερικής, όπου οι επιστήμονες καταγράφουν επίσης έντονες αυξήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού.
Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.