Αναβλήθηκε η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου CST-100 Starliner της Boeing, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών στο Κέιπ Κανάβεραλ, μηχανικοί που έλεγχαν την κατάσταση του σκάφους εντόπισαν απρόσμενες ενδείξεις όσον αφορά σε θέσεις βαλβίδων στο σύστημα προώθησης.

Για αυτό τον λόγο η εκτόξευση του σκάφους, που είχε ως προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με πύραυλο Atlas V, αναβλήθηκε. Επόμενη απόπειρα εκτόξευσης θα γίνει την Τετάρτη.

Θα είναι η δεύτερη δοκιμαστική πτήση του σκάφους, που θα γίνει χωρίς επιβάτες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δοκιμή, το 2019, αντιμετώπισε προβλήματα λογισμικού που παραλίγο να προκαλέσουν απώλειά του.

Η Boeing είχε παρουσιάσει το σχέδιο του σκάφους πριν περίπου μια δεκαετία, απαντώντας στο κάλεσμα προς ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν το βάρος των αποστολών σε χαμηλή τροχιά, δεδομένης της απόσυρσης των διαστημικών λεωφορείων.

Η NASA παρείχε υποστήριξη στη Boeing και την SpaceX για να αναπτύξουν νέες κάψουλες, που θα χρησιμοποιούνταν για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η SpaceX έχει προχωρήσει σημαντικά, με δύο επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, ωστόσο η Boeing δεν έχει καταφέρει ακόμα να στείλει αστροναύτες στο διάστημα με Starliner.

Εάν λυθούν τα προβλήματα, η NASA ενδέχεται να δώσει την έγκρισή της για αποστολές αστροναυτών με Starliner πριν το τέλος του έτους.

Κάτι τέτοιο θα παρείχε στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία τα δύο νέα σκάφη/ συστήματα μεταφοράς που ήθελε να αποκτήσει μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, 10 χρόνια πριν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης