Αμερικανική αερογραμμή αγοράζει ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί

H United Airlines σχεδιάζει να αγοράσει 200 ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί τα οποία ελπίζει να χρησιμοποιεί για να μεταφέρει από αέρος επιβάτες στα αεροδρόμια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αμερικανική αερογραμμή είναι μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που εμφανίζονται να δεσμεύονται για αγορά ιπτάμενων ταξί.

Επίσης, όπως γράφει το BBC, θα επενδύσει επίσης στην εταιρεία ιπτάμενων ταξί Archer στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 1,1 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη των αεροσκαφών- τα οποία χρειάζονται πρώτα έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές πριν προχωρήσει η αγορά.

Η United Airlines θα συνεργαστεί με τη Mesa Airlines για την αγορά των ηλεκτρικών κάθετης απο/προσγείωσης (eVTOL) της Archer, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ενός δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία θεωρείται ως «πράσινο φως»/ «σφραγίδα έγκρισης» για την Archer, η οποία ανακοίνωσε πως θα μπει στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τη συμφωνία.

Μεταξύ των άλλων επενδυτών στη startup περιλαμβάνονται η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler και της γαλλικής PSA Group.

Οι United και Mesa έχουν πει ότι προβλέπουν ότι τα ταξί θα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν από αέρος επιβάτες στα αεροδρόμια, αποφεύγοντας δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η Archer είπε ότι θα μπορούν να πετάνε σε απόσταση 95 χλμ σε ταχύτητα 240 χλμ/ ώρα και ότι εκτιμάται ότι η χρήση τους θα είχε ως αποτέλεσμα τον υποδιπλασιασμό των ρύπων για τη μεταφορά επιβατών σε αεροδρόμια.

«Με τη σωστή τεχνολογία μπορούμε να περιορίσουμε την επίδραση που έχουν τα αεροπλάνα στον πλανήτη, μα πρέπει να βρούμε την επόμενη γενιά εταιρειών που θα το κάνουν αυτό πραγματικότητα νωρίς και θα βρουν τρόπους να συμβάλουν στο να “απογειωθούν”» δήλωσε ο Σκοτ Κίρμπι, διευθύνων σύμβουλος της United Airlines.

Οι United και Mesa έχουν την επιλογή για αγορά και άλλων αεροσκαφών, αξίας 500 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όπως σημειώνει το BBC, η United Airlines έχασε πάνω από 7 δισ. δολάρια πέρυσι και έχει βασιστεί στην στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση για να αποφύγει χιλιάδες απολύσεις. Κάποιοι οικονομολόγοι βλέπουν την πανδημία ως μια ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους κεφάλαια για την ανάπτυξη «carbon neutral» αερομεταφορών.

Μια άλλη εταιρεία ιπτάμενων ταξί, η Volocopter, σχεδιάζει ταξίδια στα κέντρα των πόλεων χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό αεροταξί VoloCity. Ωστόσο η Uber πούλησε τον Δεκέμβριο τη μονάδα ιπτάμενων ταξί της, Elevate.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης