Έρχονται και μηχανές που θα ξέρουν τι σκεφτόμαστε (Φόβος...)

Σύντομα μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί εύκολα να διαβάζει την σκέψη μας. Πώς; Καταγράφοντας την κινητικότητα του εγκεφάλου. στα διάφορα σημεία του. Να γιατί ο  Τζέφρι Εβερεστ Χίντον διεθνώς διακεκριμένος για την εργασία του σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, φωνάζει ότι κινδυνεύουμε.

Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα μπορούν να σχεδιαστούν για να μαθαίνουν χωρίς τη βοήθεια ενός ανθρώπινου δασκάλου. Αυτό μπορεί να είναι η αρχή για αυτόνομες έξυπνες μηχανές που μοιάζουν με τον εγκέφαλο. Αυτό έχει ειπωθεί από την Βασιλική Εταιρεία τον Τζέφρι Χίντον ήδη από το 1998.

Ο ίδιος, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι δεκαετιών, έκανε αυτό που έβαζε τις «μηχανές» του να κάνουν: έμαθε από την εμπειρία, έγινε φορέας της βαθιάς μάθησης (deep learning) που ο ίδιος ανέπτυξε και αποφάσισε να μιλήσει ελεύθερα γι’ αυτήν.

Ο Τζέφρι Χίντον τάραξε τα παγκόσμια νερά με την απόφασή του να παραιτηθεί από την Google, όπου επί μία δεκαετία ανέπτυσσε εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για την εταιρεία, και να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους που εγκυμονεί το «βαφτιστήρι» του.

Το μεγάλο ταξίδι, βέβαια, στα νευρωνικά δίκτυα, στο πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς αυτό μπορεί να έχει άλλες, εξω-ανθρώπινες εφαρμογές, ξεκίνησε στο ιδιωτικό λύκειο Clifton College όπου φοιτούσε, όταν ένας συμμαθητής του τον εντυπωσίασε λέγοντάς του ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενδέχεται να λειτουργεί όπως ένα ολόγραμμα: απροσμέτρητα τμήματα πληροφορίας διασκορπισμένα σε μία τεράστια βάση δεδομένων, όπως γράφει το Wired. Είμαστε ακόμα στα 1960.

Επειτα από αυτό το συναρπαστικό ταξίδι τόσων και τόσων δεκαετιών, έφτασε η 1η Μαΐου του 2023. Μέσω των New York Times, ο Τζέφρι Χίντον –ο επιστήμονας που έλαβε το Βραβείο Τούρινγκ το 2018 και το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ το 2012, δημοσιοποιεί την απόφασή του να αποσυρθεί. 

Επικαλείται τον φόβο του ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει επικίνδυνα μονοπάτια αν πέσει σε λάθος χέρια – το ίδιο είχε πει και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας. Ο Χίντον θεώρησε ότι, τώρα που δεν έχει ουδεμία εξάρτηση από οποιαδήποτε εταιρεία, θα μπορέσει, αφενός, να μιλήσει ανοιχτά για τις απόψεις του και, αφετέρου, να αφιερωθεί σε πιο φιλοσοφικά έργα.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης