Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Άρη

H μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, η Space X του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ, πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του σούπερ επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου της ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μεγάλα φορτία στο Διάστημα αλλά και να εκτοξεύει επανδρωμένα διαστημικά σκάφη με προορισμό τον Άρη.

Ο πύραυλος που ονομάζεται Starship εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο της Space X στο Τέξας έφτασε στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, αιωρήθηκε στιγμιαία και τελικά επέστρεψε χωρίς προβλήματα στην επιφάνεια της Γης.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις αποτυχημένες δοκιμές που όλες είχαν καταλήξει σε καταστροφή του πυραύλου δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις αλλά με τον Μασκ να δηλώνει σε κάθε αποτυχία πιο αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που καταστρεφόταν ο πύραυλος μάθαιναν κάτι που ήταν απαραίτητο για να τον βελτιώσουν.

Ο κεντρικός στόχος του Μασκ είναι ο πύραυλος αυτός να εκτοξεύει διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν περίπου 100 επιβάτες κάθε φορά στον Άρη.

Ο Μασκ υποστηρίζει ότι μπορεί να στείλει τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στα επόμενα 4-5 έτη και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος της δεκαετίας. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αποικία αρκετών χιλιάδων ανθρώπων στον Άρη μέσα στα επόμενα 10-15 έτη και εκατοντάδων χιλιάδων μέχρι το 2050.

Έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να είναι μέλος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη παρά τους κινδύνους. Πριν από λίγες μέρες πάντως δήλωσε ότι όποιος σκοπεύει να ταξιδέψει στον Κόκκινο Πλανήτη ειδικά στις πρώτες αποστολές θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο από πολλές πλευρές ταξίδι και ότι οι πιθανότητες να χάσει την ζωή του είναι πάρα πολλές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης