Άντι Τζάσι: Τι αναμένεται από τον διάδοχο του Τζεφ Μπέζος στην ηγεσία της Amazon

Ο Άντι Τζάσι μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, ωστόσο αυτό άλλαξε με την ανακοίνωση της αποχώρησης του Τζεφ Μπέζος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, καθώς επελέγη ως διάδοχός του. Ως εκ τούτου, πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν ως προς το τι αλλαγές θα μπορούσε να φέρει ο νέος CEO.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε γενικές γραμμές είναι γνωστό το τι αναμένεται να φέρει ο Τζάσι.

Η Amazon είναι πλέον τόσο μεγάλη που στην πράξη λειτουργεί ως οργανισμός- «ομπρέλα» για πολλές διαφορετικές εταιρείες. Ο Τζάσι είναι στην εταιρεία για 23 χρόνια, έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις και είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του. Επίσης, ηγείται ενός εκ των πλέον κερδοφόρων κλάδων της- της Amazon Web Services (AWS).

Τα αποτελέσματα τριμήνου της Amazon, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, επιβεβαιώνουν ότι η AWS είναι επί της ουσίας η «κινητήρια δύναμη» πίσω από τα κέρδη, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του λειτουργικού εισοδήματος της εταιρείας.

Η Amazon είδε νωρίς τις δυνατότητες που παρείχε το outsourcing του computing και της αποθήκευσης, που οι εταιρείες χρησιμοποιούν πχ για τις ιστοσελίδες τους. Η Google και η Microsoft μπήκαν στο «παιχνίδι» αργότερα, με αποτέλεσμα η Amazon να κυριαρχεί αυτή τη στιγμή.

Ο Τζάσι, ο οποίος είχε ιδρύσει την AWS το 2003, εξέλιξε αυτό το «στοίχημα» της Amazon- η οποία, υπενθυμίζεται, είχε αρχίσει ως online βιβλιοπωλείο- σε μια πραγματική «ατμομηχανή» για τον κολοσσό, και έγινε έτσι ο – προφανής για πολλούς- διάδοχος του Μπέζος.

Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο εξέλιξε την AWS είναι παρεμφερής με τον τρόπο με τον οποίο ο Μπέζος «έχτισε» την Amazon, και ως εκ τούτου θεωρείται πως είναι «φτιαγμένος από το ίδιο καλούπι» με τον προκάτοχό του.

Η AWS έχει σημειώσει τόσο μεγάλη επιτυχία που έχει προσελκύσει και τα «πυρά» πολεμίων των μονοπωλίων, καθώς και την προσοχή της Federal Trade Commission.

Οι επενδυτές, γράφει το BBC, θέλουν η Amazon να έχει πολλά παρακλάδια σαν την AWS- εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες, υπό το «λάβαρο» της Amazon. Αυτό ο Τζάσι το έχει καταφέρει, και θεωρείται πως θα μπορέσει να το κάνει ξανά.

Η Amazon δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον χώρο της διαφήμισης, έχει εξαγοράσει εταιρείες όπως η Whole Foods και η Ring (συστήματα ασφαλείας) και εισέρχεται στην «αρένα» των φαρμάκων, ενώ υπάρχει πάντα και το Amazon Prime.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για τομείς που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί πως, στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης του Μπέζος από τη θέση του CEO, οι μετοχές της Amazon θα έπεφταν, μα οι αγορές φάνηκαν να παίρνουν το νέο πολύ χαλαρά: Ο Τζάσι τους είναι γνωστός, και εκλαμβάνεται ως ικανός αντικαταστάτης.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πάμπλουτος ιδρυτής κάποιας κορυφαίας εταιρείας κάνει κάτι τέτοιο: Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ (Google) και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft- σε όλες τις περιπτώσεις, οι εταιρείες συνεχίζουν να τα πηγαίνουν θαυμάσια.

Ακόμη, ο Μπέζος δεν φεύγει: Θα ασχολείται λιγότερο με τα καθημερινά ζητήματα της εταιρείας, μα η Amazon παραμένει «παιδί» του, και ο ίδιος θα εξακολουθήσει προφανώς να είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εταιρεία, σε όποια θέση και αν βρίσκεται.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης