Τρώμε - ψηφίζουμε άσχημα
Η φράση είναι γνωστή: "Είμαστε ότι τρώμε". Η υγεία σε κάθε άνθρωπο επηρεάζεται σοβαρά από τη διατροφή σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους όπως η άσκηση, το τσιγάρο, κ.λ.π.
Το τι (μας) συμβαίνει είναι απλό: Όλες οι ατασθαλίες μας στη νεαρή ηλικία δεν πολυφαίνονται. Όταν όμως περάσουμε τα 50 εμφανίζονται οι επιπτώσεις από τον κακό τρόπο ζωής μας και τότε ξεσπούν προβλήματα που εμείς έχουμε συνδημιουργήσει με ανευθυνότητα στο σώμα μας χρόνια πίσω. (Και τότε αρχίζουμε τα... χάπια).
Ωστόσο πέρα από την ατομική ευθύνη για μια υγιεινή πορεία ζωής, φαίνεται ότι υπάρχει και μια συλλογική συμπεριφορά που επίσης κοστίζει. Στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη της Eurostat, εγκαταλείψαμε την μεσογειακή διατροφή μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια.
Η εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας ξεκίνησε την δεκαετία του 70 με την κατανάλωση κρέατος να ενισχύεται διαρκώς σε τέτοιο βαθμό ώστε για κάποιους να είναι η καθημερινή διατροφή τους.
Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί αφήνουμε την υγεία μας στο έλεος κακών συνηθειών; Προφανώς γιατί ως λαός δεν έχουμε την υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Είμαστε οι ίδιοι που παρκάρουμε στις διαβάσεις ΑΜΕΑ ή στις στάσεις λεωφορείων. Είμαστε αυτοί που απαιτούμε να καπνίζουμε στους κλειστούς χώρους και φεύγουμε με υφάκι από ένα μπαρ αν δεν μας το επιτρέπουν.
Η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής που αποδεδειγμένα είναι ο σπουδαιότερος δρόμος για μια υγιή ζωή - σαν να τρεφόμαστε καθημερινά με soupefoods - έχει να κάνει με τον χύμα χαρακτήρα μας. (Και δεν μπορώ θα το πω: Όλοι εμείς... ψηφίζουμε κιόλας).