Τουρισμός και Εστίαση... θα σώσουν

Όταν Τουρισμός και Εστίαση επιστρέψουν

Η υψηλή αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έχει δημιουργήσει πλέον παγκοσμίως την πεποίθηση ότι τα χειρότερα από το σοκ της πανδημίας για τις οικονομίες σύντομα θα περάσει, μολονότι δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί χρόνος, που θα οδηγηθούμε στην ανοσία της αγέλης.

Με βάση αυτό το δεδομένο, ότι δηλαδή σύντομα έρχονται μέρες κανονικότητας, η εταιρεία αναλυτών Jefferies, εκτιμά ότι οι χώρες στις οποίες ο τουρισμός έχει το μεγαλύτερο «βάρος» σε όρους ΑΕΠ αναμένεται να αποτελέσουν τους νικητές από την επιστροφή του τουρισμού το 2021. 

Η Ελλάδα μάλιστα τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς όσον αφορά τις χώρες που θα ξεχωρίσουν σε αυτό το μέτωπο, μετά το Μακάο, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, καθώς τα ταξίδια και ο τουρισμός συμβάλλουν με ποσοστό πάνω από 20% στην ελληνική οικονομία. 

Και η Capital Economics εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει μεγάλη επιστροφή του τουρισμού σε έντονα ανοδική τροχιά από αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας των εμβολίων. Η εταιρεία θεωρεί ότι η διαδικασία των εμβολίων στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί ώστε οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να αίρουν τους περιορισμούς μόλις εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες. Πότε βλέπει εκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού; Τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές βλέπουν λοιπόν πως έως τα μέσα του 2021 η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και η Ελλάδα θα δει μια ισχυρή επιστροφή στον τουρισμό, με την οικονομία να ανακάμπτει σημαντικά στο σύνολο του έτους με ρυθμούς 4,5%, από ύφεση 9,7% το 2020.

Με λίγα λόγια οι δυο κλάδοι που έχουν πληγεί βαρύτερα και είναι ακόμη κλειστοί - Τουρισμός και Εστίαση - θα είναι αυτοί που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης.