Τα λεφτά μου σε άλλες τσέπες

Τα λεφτά μου στις τσέπες των... άλλων!

Δεν είμαι καπνιστής, ποτέ δεν ήμουν. Ο κύριος λόγος ήταν ότι κάπνιζαν όλοι οι φίλοι μου, οπότε ήθελα να... ξεχωρίσω. Υπήρχε και ένας δεύτερος πολύ σημαντικότερος. Με τρόμαζε η ιδέα του εθισμού σε οτιδήποτε.

Και τέλος δεν κατανοούσα γιατί θα έπρεπε να πληρώνω καθημερινά χρήματα, για να καταστρέφω τα πνευμόνια μου και να μυρίζω "τσιγαρίλα". Ποτέ λοιπόν...

Θυμήθηκα τις εφηβικές μου επιλογές διαβάζοντας ότι το κλειδί της μακροζωίας, σύμφωνα με σχετική μελέτη αναλυτών από το Georgetown University είναι το χρήμα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πλούτος συνδέεται με την μακροζωία και έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή σε σχέση με άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το επάγγελμα και η εκπαίδευση.

Μάλιστα, το ποσοστό επιβίωσης για ανθρώπους ηλικίας από 65 έως 85 ετών με περιουσία τουλάχιστον 300.000 δολαρίων είναι κατά 19% υψηλότερο σε σχέση με όσους δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία. 

Ωστόσο από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται οι... καπνιστές. Γιατί σύμφωνα με την μελέτη,  ο πλούτος ανεξαρτήτως της αξίας του δεν αρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το Georgetown University, το ποσοστό επιβίωσης για μη καπνιστές ήταν κατά 37% υψηλότερο σε σχέση με τους καπνιστές.

«Ο πλούτος μπορεί να σχετίζεται με την μακροζωία, αρκεί να μην καπνίζετε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα. Για τα παραπάνω, εξετάστηκαν πάνω από 6.300 ενήλικες από το 1995, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εθελοντές έως και 18 χρόνια μετά.

Κατά 50% λοιπόν είμαι στα θετικά της μελέτης. Τώρα μου απομένει μόνο να βάλω στην άκρη τα 300.000 δολάρια αλλά όπως έχω εξηγήσει στην παρέα βράδυ και χαλαρά, αυτό ήταν μόνιμα το πρόβλημα μου. Ποιο; Ότι τα λεφτά μου είναι ακόμα στις τσέπες των άλλων. Δεν έχω βρει τρόπο να τα μεταφέρω στις δικές μου.