Τα ανάκτορα Τατοίου

Τα ανάκτορα Τατοιου 50 χρόνια μετά

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που από ανικανότητα και ιδεοληψίες, απαξιώνει μοναδικά περιουσιακά της στοιχεία.
Στο παρελθόν σας είχα γράψει για την αλυσίδα των κρατικών ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ που παρά την υπέροχη αρχιτεκτονική τους έχουν εγκαταλειφθεί και σαπίζουν.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσω μοναδικές περιπτώσεις αδιανόητης εγκατάλειψης αλλά θα μείνω σε μια προκλητική περίπτωση που μόνο περιφρόνηση νιώθει κανείς για την απραξία όλων όσων κυβέρνησαν. Το Βασιλικό Ανάκτορο Τατοίου. 

Πρόκειται για ένα υπέροχο κτίριο σε μια μοναδικού κάλλους έκταση. Μέσα στο Ανάκτορο υπήρχαν χιλιάδες αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αλλά και οικονομικής αξίας. Μέχρι και τα αυτοκίνητα των βασιλικών οικογενειών.

Αφού θυμίσουμε ότι κάποιοι ιδεολογικοί σκλάβοι, ασφαλώς θα ήθελαν τα ανάκτορα να καούν, ώστε να μην θυμίζουν τη μοναρχία, θα πούμε ότι υπήρξε μια εκτεταμένη λεηλασία τους χωρίς ποτέ να πληρώσει κανείς γι αυτό, ούτε όσοι υποτίθεται ότι το φύλαγαν. Μετά ήρθε και η φωτιά και έκαψε όλο σχεδόν το δάσος.

Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί όπως διαβάζω, υπάρχει πια σχέδιο ώστε το κτίριο, να επανέλθει μορφολογικά και αισθητικά στο πρότυπο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε, δηλαδή στο ανάκτορο Πέτερχοφ της Ρωσίας και στην εποχή του Γεωργίου Α΄.

Το ανάκτορο θα λειτουργεί επίσης ως σύγχρονο μουσείο, οι εγκεκριμένες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ εγκαταστάσεων) που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση στατικής επάρκειας του κτιρίου και την ενεργειακή αναβάθμισή του στον βαθμό που δεν θα θίγει την αυθεντικότητά του. 

Στους ορόφους θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της τέως βασιλικής οικογένειας, ενώ στο υπόγειο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και θα επαναλειτουργήσει η αίθουσα προβολής που διαθέτει το ανάκτορο. 

Έτσι, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, η χώρα θα ανακτήσει μέρος της ιστορίας της, αλλά και της περιουσίας της. Όπως ακριβώς η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία... Τόσες χώρες που είχαν βασιλείς αλλά δεν διανοήθηκαν να αφήσουν τα παλάτια τους να σαπίζουν.