Πολιτικοί από το παρελθόν

Πολιτικοί από το παρελθόν

Στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης (1974-2019), αποκτήσαμε πολιτικούς οι οποίοι εργαζόντουσαν σκληρά μόνο για την επανεκλογή τους και όχι για να διορθώνουν την πορεία της χώρας ή να ανοίγουν νέους δρόμους. Να κυβερνήσουν δηλαδή.

Είχαμε πολιτικούς που μέσα από τον σκληρό κομματικό κρατισμό του πελατειακού κράτους είχαν ως κύρια ενασχόληση τα ρουσφέτια, τις μικρο-εξυπηρετήσεις, τροπολογίες εξυπηρετήσεων, βολέματα, αναθέσεις έργων και πολλά άλλα.

Γνώριζαν ότι για να επανεκλεγούν δεν χρειαζόταν κανονικό κυβερνητικό έργο αλλά το πόσα χέρια θα σφίγγουν κάθε μέρα, σε πόσες κηδείες θα πάνε και πόσες κουμπαριές θα συνάψουν.

Σε βάθος χρόνου, η χώρα απόκτησε πολιτικούς φοβερά ικανούς στο να επανεκλέγονται και εντελώς ανάξιους στον να κυβερνούν ή να σχεδιάζουν. 

Στον πάτο του βαρελιού φτάσαμε όταν οι πολιτικοί κατέληξαν ανίκανοι να αναλύουν στοιχειωδώς τις πολιτικές εξελίξεις. Η μόνη πολιτική "δουλειά" των πολιτικών πέρα από τις μικρο-εξυπηρετήσεις επανεκλογής κατάντησε να είναι η δημόσια τυφλή στήριξη στον αρχηγό. Τίποτε άλλο.

Δείτε σήμερα την περίπτωση του κ. Μητσοτάκη. Παρά τα δείγματα γραφής που δίνει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και τις σαρωτικές νίκες που επιτυγχάνει, ακούω πολιτικούς άλλων κομμάτων αλλά και μέσα από τη ΝΔ, να είναι σε απόλυτη αδυναμία να συντονιστούν με τη νέα πραγματικότητα. 

Δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια τους. Δεν βλέπουν ότι το πολιτικό περιβάλλον αλλάζει οριστικά.

Τι λένε οι ξεπερασμένοι της πολιτικής; Ότι ο κ. Μητσοτάκης σύντομα θα απομονωθεί μέσα στο κόμμα του, ότι έρχονται διαδηλώσεις που θα τον υποχρεώσουν σε αλλαγή πολιτικών, ότι οι θεσμοί θα του επιβάλλουν ασφυκτικούς περιορισμούς, γενικώς αξιολογούν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα, η μεταπολίτευση θα συνεχιστεί.

Με αιφνιδιάζει αυτή η ανικανότητα να αναλύσουν έμπειροι της πολιτικής τη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε. Και με αιφνιδιάζει διότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα σερί μεγάλων νικών σε κάλπες πια (εκλογή αρχηγού ΝΔ, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, βουλευτικές). Τι δεν έχουν καταλάβει εδώ στην Ελλάδα; Τι άλλο πρέπει να δουν; 

(Γιατί στον υπόλοιπο κόσμο οι πάντες μιλούν για μια Ελλάδα που αλλάζει εκ βάθρων και μάλιστα με την σοφή ψήφο των πολιτών).