Η αξία το ψεύδους εγινε επισ΄τημη στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με πρωταγωνιστή τον Γκέπελς. "Πες, πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει "ήταν το αξίωμα του.
Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, δημοσιογράφοι και ερευνητές με εξειδίκευση στη διασταύρωση και επαλήθευση ειδήσεων ασχολήθηκαν με το ψέμα.
Συμμετείχαν σε μια συζήτηση με θέμα τη διάδοση παραπληροφόρησης, φημών και προπαγάνδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αποδεδειγμένα πια, οι Ρώσοι κατασκευάζουν οι ίδιοι ψεύτικες ειδήσεις υπέρ της Ουκρανίας και στη συνέχεια τις καταρρίπτουν ως fake news των Ουκρανών.
Η ρωσική πλευρά ψεύδεται απροκάλυπτα και τα ψέματα είναι τόσο μεγάλα με αποτέλεσμα κάποιος να αδυνατεί να πιστέψει πως μπορεί να μη λένε αλήθεια. Ή δίνουν πολλές εκδοχές μιας ιστορίας και δημιουργείται ομίχλη για το ποια εκδοχή είναι αληθινή.
Άκουσα και την φρικτή άποψη ότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται ευθέως, κινδυνεύει η ζωή τους. Εχουν ήδη σκοτωθεί αρκετοί. Δεν είναι τυχαίο, ούτε πρόκειται για ατύχημα. Ξέρουν πως επιτίθενται σε επαγγελματίες. Και το κάνουν ώστε τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να πουν πως αποσύρουν τα συνεργεία τους και να μην καταγράφεται η αλήθεια.
Δείτε το παράδειγμα των δύο φωτογράφων της Μαριούπολης. Εάν δεν ήταν εκείνοι, δεν θα γνωρίζαμε τα όσα δραματικά συνέβησαν εκεί.