Ο Ρικ Πιτίνο και οι χαβαλέδες των "μεγάλων"

Ρικ Πιτίνο και 10χρονοι

Ο Ρικ Πιτίνο, εμβληματικός κόουτς του αμερικανικού μπάσκετ είναι φυσικά στα 66 του χρόνια ένας σοφός άνθρωπος για το άθλημα.

Όταν ανέλαβε τον ΠΑΟ πριν λίγους μήνες μπόρεσε να παρατάξει αμέσως μια ομάδα που "έτρωγε σίδερα στην άμυνα" λέγοντας στα αποδυτήρια στους παίκτες του την εξής εκπληκτική ατάκα:

"Λοιπόν όλοι εδώ γνωρίζουμε την αλήθεια. ας την ξαναπώ: Ο προπονητής άλλαξε ήρθα εγώ, η διοίκηση  είναι αυτή που είναι, άρα εφόσον συνεχίσει  η ομάδα να χάνει αυτοί που θα φύγουν θα είστε εσείς"!

Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν ότι οι παίκτες του ΠΑΟ από εκείνη τη στιγμή, άρχισαν να... τρέχουν. Ο Ρικ Πιτίνο έκανε και μια λιτή αλλά τόσο σοφή δήλωση όταν ο Ολυμπιακός αποχώρησε στο ημίχρονο από τον αγώνα κυπέλλου στο ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟ (ούτε στα σχολικά πρωταθλήματα δεν αποχωρούν ομάδες) λέγοντας: "Κανείς δεν είναι πάνω από το μπάσκετ".

Αυτή η δεύτερη δήλωση μου ήρθε στο μυαλό δυο φορές α) Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟ ενώπιον κάμερας τοποθέτησε ένα γυναικείο εσώρουχο στον πάγκο που κάθονταν οι παίκτες του Ολυμπιακού (μια χυδαία και φρικτή πράξη) και β) με την πρωτοφανή διακωμώδηση του μπάσκετ την Τρίτη στον ΕΣΑΚΕ όπου ΠΑΟ και Ολυμπιακός αντάλλασσαν ύβρεις δυο σχολικών παρεών που έχουν απωθημένα από ένα μονό ματσάκι, που έπαιξαν σε ένα διάλειμμα.

Ο Ολυμπιακός ζήτησε να παίζει με τον ΠΑΟ μόνο με ξένους διαιτητές. Ο ΠΑΟ το... δέχθηκε" σπάζοντας πλάκα και λέγοντας ότι δέχεται, αρκεί οι διαιτητές να είναι Κινέζοι. Και πως κάθε φορά που δεν κατεβαίνει ο Ολυμπιακός "γάτες θα νιαουρίζουν από τη θλίψη τους".

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η αντιπαράθεση 10χρονων, γίνεται από ενήλικες, που έχουν πτυχία, σεβαστές οικογένειες, θέσεις κύρους στην κοινωνία. Είναι δηλαδή σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, αντίστοιχοι του Ρικ Πιτίνο. Πώς και κατεβαίνουν σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο που ούτε το πρόβλημα λύνει (αυτό της διαιτησίας για όλες τις ομάδες...), ούτε το μπάσκετ ενισχύει, αντίθετα το αποβουλιάζει μέσα στην ευτέλεια και τον ασυνάρτητο χαβαλέ.

Επειδή πράγματι, κανείς δεν είναι πάνω από το μπάσκετ, ας συμμαζευτούν οι 10χρονοι, κάνουν κακό στο άθλημα που αγαπάμε.