Οι επτά υπάλληλοι

Οι επτά υπάλληλοι 

Το coctail πάρτι γινόταν από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία διαμετακομιστικών μεταφορών, με χιλιάδες εργαζομένους και δραστηριότητα και στις 5 ηπείρους.

Ο λόγος της εκδήλωσης; Συμπλήρωνε 2 χρόνια στην Ελλάδα. Στο event, παρόντες ήσαν πρεσβευτές, επιχειρηματίες, πολιτικοί και εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο οποίος στο λογίδριο του είπε:

"Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Μεγάλες εμβληματικές εταιρείες την εμπιστεύονται και την επιλέγουν για να δραστηριοποιηθούν. Η κρίση είναι πίσω μας".

Την ίδια ώρα, από κοντά δεκάδες site και οικονομικές εφημερίδες με άκρως θετικά σχόλια πλέκουν τις τελευταίες ημέρες το εγκώμιο της εν λόγω εταιρείας. 

Ήμουν εκεί άκουσα τις ομιλίες όλων και αποφάσισα ρωτώντας να μάθω περισσότερα. Μια ώρα μετά είχα πέσει από τα σύννεφα. Η εν λόγω εταιρεία, στην Ελλάδα είχε απλώς ανοίξει ένα... γραφείο με 7 μόλις υπαλλήλους. Εδώ δεν έχει καμία άλλη εγκατάσταση (αποθήκες, logistics κ.λ.π.), ούτε μεταφορικά μέσα (φορτηγά, εμπορικά πλοία κ.α.). 

Τι κάνει λοιπόν; Υποβάλλει προσφορές για μεταφορικές υπηρεσίες και όποτε παίρνει δουλειές τις αναθέτει συνήθως σε εταιρείες από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία που είναι φθηνότερες. Από ποιον παίρνει τις δουλειές; Από τις ελληνικές μεταφορικές εταιρείες...

Η πολυεθνική κάνει απολύτως νόμιμα την δουλειά της και μπράβο της αφού δεν χρειάζεται παρά ένα γραφείο και 7 υπαλλήλους. Εκείνο που με συγκλόνισε ήταν:

α) Η δουλική συμπεριφορά του κυβερνητικού στελέχους που όλη αυτή την ιστορία (ένα γραφείο να κλέβει μεταφορικό έργο από ελληνικές εταιρείες με εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα, υπαλλήλους) την παρουσίασε σαν απόδειξη ότι νικήσαμε την κρίση και ΄πως δήθεν μεγάλες εταιρείες επιλέγουν την χώρα μας για να επενδύσουν..!

β) Η φοβερή αδυναμία του Τύπου να δει τις πραγματικές διαστάσεις κάθε θέματος. Εδώ νομίζουν ότι έχει έρθει μια πολυεθνική να επενδύσει και δεν έχουν δει ότι εγκαταστάθηκε σε ένα γραφείο με μηδενικό κόστος έχοντας έρθει μόνο να (μας) πάρει.