Μικροί και μεγάλοι στις δημοσκοπήσεις

Μικροί και μεγάλοι στις δημοσκοπήσεις

Με την βοήθεια και της... αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει πετύχει κάτι ακατόρθωτο: Από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα να είναι καθαρά πρώτος σε πάνω από 350 δημοσκοπήσεις.

Δηλαδή να είναι σε όλες μακράν πρώρτς και να πηγαίνει στις εκλογές με ισχυρές πιθανότητες νέας αυτοδυναμίας.

Παράλληλα να έχει κερδίσει όλες τις εκλογές. Κερδίζοντας και τις επόμενες θα έχει εδραιωθεί ως ένα κυρίαρχο πολιτικό πρόσωπο που έχει πείσει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης τα κατάφερε διότι α) Διαχειρίστηκε όλες τις κρίσεις ικανοποιητικά β) Ένα κομμάτι του κράτους άρχισε επιτέλους να προσφέρει σωστές υπηρεσίες (μόνο από το 112 σώθηκαν ζωές). γ) Κράτησε τις υποσχέσεις του και μείωσε φόρους ή νομοθέτησε προς τις κατευθύνσεις που είχε δεσμευτεί δ) "Κούνησε" αραχνιασμένες εθνικές υποθέσεις όπως οι εξοπλισμοί. οι ΑΟΖ, εθνικές συμφωνίες, η επαναλειτουργία Ναυπηγείων, τα μεγάλα δημόσια έργα κ.ο.κ.

Τα κατάφερε επίσης διότι η αντιπολίτευση επενδύσει σταθερά στην τοξικότητα, δεν αναλαμβάνει ποτέ καμία ευθύνη (πάντα φταίνε οι άλλοι), δεν παρουσιάζει ποτέ ένα σχέδιο, δεν πείθει. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απειλείται από μικρότερες κινήσεις στα δεξιά του ενώ τελευταία αυξάνει τα ποσοστά του. Δείτε: 

- τον Σεπτέμβριο 2021, τα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας (36,5%), ΣΥΡΙΖΑ (25%) και ΠΑΣΟΚ (7%) άθροιζαν 68,5%

- τον Ιανουάριο 2022, τα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας (32,5%), ΣΥΡΙΖΑ (22,5%) και ΠΑΣΟΚ (14,5%) άθροιζαν 69,5%

- τον Δεκέμβριο 2022, τα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας (34%), ΣΥΡΙΖΑ (26%) και ΠΑΣΟΚ (10,5%) αθροίζουν 70,5%.

Το άθροισμα των τριών πρώτων κομμάτων ακολουθεί ανοδική πορεία. Αντίθετα, τα ποσοστά των τριών άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Μέρα25) παραμένουν -λίγο ή πολύ- σταθερά και μοιάζει να μην επιδρούν σημαντικά στην πορεία των τριών πρώτων.

H ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ προήλθε κυρίως από ψηφοφόρους (του 2019) Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναμενόμενο επομένως, οι τωρινές του απώλειες να ευνοούν αυτά τα δύο κόμματα.

Πάμε λοιπόν σε εκλογές με ξεκάθαρη τη σειρά των τριών πρώτων και εδώ είναι η είδηση: Ο κ. Ανδρουλάκης απέτυχε να κυνηγήσεις την δεύτερη θέση (τα ποσοστά τον Μάρτιο του 22 ήταν ΣΥΡΙΖΑ 19% - ΠΑΣΟΚ 15%) και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εύκολα την αξιωματική αντιπολίτευση.