Κόμματα και μαύρο χρήμα

Κόμματα και μαύρο χρήμα

Το ελληνικό Σύνταγμα έχει πολλαπλώς "κουρελιαστεί". Από το άρθρο που μιλά "ο καθένας να συνεισφέρει με βάση τις δυνατότητές του" που έχει ακυρωθεί από τα φορολογικά τεκμήρια, μέχρι το ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει να υπερασπιστεί το Σύνταγμα αν κάποιοι τα καταπατούν, η αλήθεια είναι ότι Σύνταγμα δεν έχουμε.

Το κατέστρεψε το 1986 ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνοντας αυτό που προσπαθεί σήμερα ο Ερντογάν: Έδωσε στον εαυτό του όλες, μα όλες τις εξουσίες, μετατρέποντας την πρωθυπουργία σε θεσμική δικτατορία.

Τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα αναλύσω την μέγιστη εθνική ανάγκη το Σύνταγμα να αλλάξει με πρώτο άρθρο την ΑΦΑΙΡΕΣΗ εξουσίας από τον εκάστοτε πρωθυπουργό - δικακτάτορα.

Σήμερα θα σχολιάσω την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων: Το Κράτος να μην χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά να αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί (και μάλιστα αν αξίζουν χρηματοδότησης).

Η προσέγγιση αυτή είναι σωστή. Τα κόμματα ήσαν και είναι ακόμη, δεξαμενές μαύρου χρήματος.  Ελέγχονται τυπικά, δεν απολογούνται ποτέ και οι παράνομες συναλλαγές τους δεν έχουν τελειωμό.

Το ΠΑΣΟΚ έφτασε να έχει 300 υπαλλήλους, να πληρώνει την βασιλική ζωή του αρχηγού του, να μοιράζει χρήμα στα ΜΜΕ και όλα αυτά να γίνονται στο όνομα της δήθεν αυτονομίας των κομμάτων, με τα χρήματα των φορολογουμένων. Πολιτικοί δε όπως οι Καρατζαφέρης και Λεβέντης που έχουν κόμματα - μαγαζιά ένας Θεός ξέρει γιατί τους χρηματοδοτούν.