Η ενεργειακή κρίση
Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα εξηγήσει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στις τρεις πρώτες κρίσεις που ήρθαν απρόσμενα απέξω (Έβρος και μεταναστευτικό- πανδημία - φυσικές καταστροφές) κι ας λέει ότι θέλει η αντιπολίτευση.
Ωστόσο είχα επισημάνει ότι η τέταρτη κρίση, αυτή της ακρίβειας λόγω του ενεργειακού, θα ήταν η δυσκολότερη. Μάλιστα δεν έβλεπα πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Η ακρίβεια στα αγαθά, τα καύσιμα και κυρίως στο ρεύμα, δεν είναι το χειρότερο που βιώνει η αγορά και το κάθε νοικοκυριό. Αυτά σε ένα βαθμό θα αποδειχθούν κάπως διαχειρίσιμα. Το χειρότερο είναι η κατάρρευση των τζίρων στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και αλλού.
Το τι έχει συμβεί είναι τραγικά απλό: Οι περισσότεροι πολίτες - καταναλωτές πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε ρεύμα, βενζίνη και τρόφιμα, δεν έχουν πια χρήματα για να αγοράσουν ρούχα ή παπούτσια, να βγουν για φαγητό να αλλάξουν έπιπλα κ.λπ.
Οι τζίροι στην αγορά μειώνονται δραματικά. Ζούμε ένα σπιράλ κατάρρευσης που ξεκινά από την τσέπη του οικογενειάρχη και καταλήγει στο ταμείο του μικρομεσαίου έμπορα ή εστιάτορα. Και τελικά, αυτός είναι που καταστρέφεται από τις Συμπληγάδες που αντιμετωπίζει.
Από την μια τα λειτουργικά ενεργειακά κόστη (ρεύμα - καύσιμα) που έχουν απογειωθεί και από την άλλη η δραματική μείωση στις εισπράξεις, αφού οι πελάτες έχουν μειωθεί.
Θα επαναλάβω ότι δεν βλέπω ποια μπορεί να είναι η λύση. Ο πρωθυπουργός σχεδόν ευχήθηκε να τερματιστεί η νέα κρίση μέχρι τον Μάιο και στη συνέχεια να περάσουμε σε αποκλιμάκωση και κανονικότητα. Μέχρι τότε θα διατεθούν στα νοικοκυριά 3-4 δισ. ευρώ που όμως ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα στην αγορά.
Όμως οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να κρατήσει όλο το 2022. Σε μια τέτοια περίπτωση, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το σενάριο δεν θα υπάρξει.