Μια... ανάποδη Ελλάδα
Πρώτοι το προσπάθησαν οι Ελβετοί. Έγινε δημοψήφισμα για το αν είναι σωστό να δίδει το κράτος κάθε μηνα 3.200 φράγκα σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της χώρας, είτε είναι εύποροι, είτε είναι άνεργοι.
Η σκέψη ηταν ότι τα χρήματα αυτά θα πρόσθεταν ελευθερία σε κάθε Ελβετό που θα μπορούσε να υλοποιέι μικρά του όνειρα: Ένα ταξίδι, ένα καλύτερο αυτοκίνητο, κ.ο.κ.
Οι Ελβετοί καταψήφισαν την ιδέα με το αιτιολογικό ότι κάθε αμοιβή πρέπει να είναι προϊόν δουλειάς, αξίας, ιδεών, προσφοράς και όχι χάρης... Ωστόσο η ιδέα άρεσε σε άλλους που την εξετάζουν και την εφάρμοσαν σε πρώτη φάση δοκιμαστικά.
Η επόμενη χώρα που το σκέφτηκε είναι η Φινλανδία. Αυτή η χώρα που ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια και ξεκίνησε πάμπτωχη και περιθωριακή σήμερα είναι πλούσια και ισχυρή. Μπορεί λοιπόν να δίδει 560 ευρώ κάθε μήνα σε όλους τους πολίτες της. Πριν το κάνει πράξη αποφάσισε να πειραματιστεί.
Το σχέδιο ήταν να δώσει σε 2.000 νέους από 560 ευρώ το μηνα. είτε είχαν δουλειά είτε ήσαν άνεργοι. Μάλιστα αν έβρισκαν δουλειά το "Βασικό Εισόδημα" - έτσι ονομάστηκε -, θα συνεχιζόταν. Στην πορεία όμως μειώθηκαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα στους 400 και έτσι ασφαλή συμπεράσματα δεν υπήρξαν.
Οικονομολόγοι που παρατήρησαν το εγχείρημα υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί. Πρόκειται για μια καινοτόμα κοινωνική πολιτική που βοηθά και την ζωή των ανθρώπων ιδιαιτέρως των νέων αλλά και την αγορά.
Όλα αυτά φυσικά εμάς στην Ελλάδα δεν μας αφορούν. Εδώ οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν στο 17% του εργατικού δυναμικού, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μόλις 2%, Και κανείς δεν τους δίδει ούτε καν επίδομα. Το να βρουν δουλειά και να παίρνουν και 560 ευρώ το μήνα από το κράτος είναι επιστημονική φαντασία.
Δεν είναι επιστημονική φαντασία φυσικά το ακριβώς αντίθετο: Να είσαι άνεργος χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα και να σου ζητούν φόρους 560 ευρώ ή και 3.200 ευρώ μέσω τεκμηρίων.