Η Γαλλία μάχεται ακόμη υπέρ του Διαφωτισμού

Γαλλία και Διαφωτισμός

Η Γαλλία συγκλονίστηκε και πάλι από ισλαμική βία: Ένας 18χρονος αποκεφάλισε στον δρόμο έναν καθηγητή διότι έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ διδάσκοντας την ελευθερία του λόγου και της άποψης. Η κυβέρνηση Μακρόν αντέδρασε αμέσως.

Έντεκα άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως έμμεσοι οι άμεσοι συνεργοί. Ανάμεσα τους και 4 μαθητές που έναντι αμοιβής (!), υπέδειξαν στον φονιά τον καθηγητη. Έχουν συλληφθεί και (μουσουλμάνοι) γονείς που υπερασπίστηκαν τον φόνο.

Ακόμη, η κυβέρνηση Μακρόν απελαύνει 231 επικίνδυνους ισλαμιστές που αποδεδειγμένα συντηρούν τον σκοταδισμό, απειλούν, παροτρύνουν για θρησκευτικη βία. Όλοι ήσαν υπό παρακολούθηση. 

Η Γαλλία είναι μια χώρα που υπερασπίζεται τις διαχρονικές αξίες του Διαφωτισμού και δεν επιτρέπει στον σκοταδισμό να εκφραστεί. Η απόρριψη κάθε αυθεντίας, η κριτική κάθε υφιστάμενης γνώσης, η αποδοχή της λογικής ως του μόνου ασφαλούς τρόπου ερμηνείας του κόσμου και η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει διαρκώς, ήταν θέσεις που συμμερίζονταν πολλοί Ευρωπαίοι διανοούμενοι.

Έτσι, διαμορφώθηκε βαθμιαία το κίνημα που ονομάστηκε Διαφωτισμός. 

Πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία του τέλους του 17ου αιώνα, κορυφώθηκε στη Γαλλία του 18ου αιώνα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και έξω απ’ αυτήν. Οι εκπρόσωποί του ονομάστηκαν φιλόσοφοι ή διαφωτιστές. Κορυφαίοι ανάμεσά τους υπήρξαν οι Ρουσό, Βολτέρος, Ντιντερό, Μοντεσκιέ και Ντ’ Αλαμπέρ.

Για τους διαφωτιστές όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα ζωής, ιδιοκτησίας, ισότητας απέναντι στον νόμο, ελευθερίας σκέψης και έκφρασης, τα οποία δεν μπορεί να καταργήσει καμιά εξουσία. Ούτε φυσικά ο ισλαμικός σκοταδισμός.

Ποιος να το περίμενε ότι στον 21ο αιώνα ο Διαφωτισμός θα έπρεπε να προστατευτεί από αμόρφωτους απαίδευτους φανατικούς, που έχουν παρασυρθεί από ανύπαρκτες δήθεν θείες εντολές.