Ηλεία και Εύβοια

Ηλεία και Εύβοια

Λίγο μετά τις καταστροφές σε Εύβοια και Ηλεία, είχα γράψει πως δυο από τους πλέον παραμελημένους νομούς της χώρας, θα μπορούσαν να έχουν μέσα από τα αποκαϊδια μια ευκαιρία όχι μόνο να ανακάμψουν, αλλά να επιλύσουν προβλήματα επί δεκαετίες.

Μάλιστα οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται ότι είχα γράψει πως Εύβοια και Ηλεία είχαν κοινά χαρακτηριστικά όπως: 

- Δεν είχαν ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου ίσως οι μοναδικοί νομοί στη χώρα με τέτοια εγκατάλειψη.

- Το σύνολο των υποδομών τους είναι δεκαετίες πίσω δυσχεραίνοντας τον αγροτικό τομέα αλλά και τον τουρισμό όπου οι δυνατότητες των δυο νομών είναι πολύ υψηλές.

 Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε εξαγγέλλοντας στην Εύβοια ένα πλήρες σχέδιο υπό τον κ. Μπένο που κατά τον πρωθυπουργό " θα είναι η αφετηρία για να ξεκινήσει να αλλάζει όλη η Ελλάδα", Την εξαγγελία επανέλαβε προ ημερών και στην Ηλεία ("θα κάνουμε και εδώ ότι στην Εύβοια" είπε).

Ωστόσο, σε εκείνο το κείμενο μου είχα γράψει ότι οι δυο νομοί για να κερδίσουν αυτά που τους έχει στερήσει επί δεκαετίες η κεντρική εξουσία, θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να επαγρυπνούν και να δίδουν τη μάχη για να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις. Δήμοι, Επιμελητήρια, βουλευτές, ενεργοί πολίτες, πρέπει να ελέγχουν, να επιβραβεύουν αλλά και να διαμαρτύρονται ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ τον εκσυγχρονισμό του τόπου τους.

Δεν αρκεί μόνο να προτείνουν. Δεν αρκεί μόνο να διαμαρτύρονται με κομματικά λάβαρα. Οφείλουν να στηρίζουν ή να καταγγέλλουν, δηλαδή οφείλουν με έναν καθαρό τρόπο να είναι ΠΑΡΟΝΤΕΣ στους σχεδιασμούς, τις προκηρύξεις έργων, την υλοποίηση. και αυτό να γίνεται με έναν τίμιο τρόπο απέναντι στην αλήθεια.