Ελπίδες στον εμβολιασμό

Ελπίδες στον εμβολιασμό 

Το Ισραήλ είναι μια χώρα η οποία σήμερα έχει πλήρως εμβολιάσει περίπου το 50% του πληθυσμού της, με αποτέλεσμα όλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς μάσκες και να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Το σημαντικότερο: Έχουν μειωθεί δραστικά οι θάνατοι. 

Με δεδομένο ότι και η Ελλάδα έχει αντιληφθεί πως τα εμβόλια θα φέρουν στη χώρα την κανονικότητα, έχει αξία να δούμε τι συνέβη στο Ισραήλ.

Στη χώρα μας μέχρι 27 Μαρίου είχε εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις περίπου το 5% του πληθυσμού έχοντας 3.133 κρούσματα. Με τη μία δόση, περίπου το 10% του πληθυσμού. Ο κινητός μέσος όρος θανάτων των 7 ημερών, αρχικά, ήταν ανοδικός παράλληλα με την αύξηση των εμβολίων όπως ακριβώς και στο Ισραήλ. Τις τελευταίες ημέρες όμως, δείχνει μια σταθεροποίηση, όπως στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στο Ισραήλ, το αντίστοιχο ποσοστό 5% των εμβολιασμών είχε επιτευχθεί στις 18 Ιανουαρίου έχοντας 9.970 κρούσματα. Ακριβώς μία βδομάδα μετά, άρχισε η μείωση των θανάτων. Την ημέρα εκείνη βρισκόταν ακόμα σε απαγορευτικό (lockdown) και είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Το απαγορευτικό άρθηκε στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ η οικονομία άνοιξε σχεδόν όλη στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Αν η πανδημία στη χώρα μας ακολουθήσει το υπόδειγμα του Ισραήλ, αναμένεται να μειωθούν οι θάνατοι σε περίπου μία βδομάδα μετά τον εμβολιασμό του 5% του πληθυσμού (στις 27 Μαρτίου), όπως ακριβώς έγινε και στο Ισραήλ. 

Επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να φθάσει στο αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμού του Ισραήλ (14%) για να δει μείωση των θανάτων.

Οι λόγοι είναι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα μειωμένα κρούσματα κατά 2/3 σε σχέση με το Ισραήλ. Ακόμη, οι θάνατοι σε αυτό το κύμα είναι περίπου 40% λιγότεροι από το κύμα του περασμένου Νοεμβρίου