Αλλιώς τα υπολόγιζε ο Πούτιν

Αλλιώς τα υπολόγιζε ο Πούτιν

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ (πρώην λογογράφος του Πούτιν), που σήμερα ζει στο Ισραήλ, εξήγησε  ότι το κύριο κίνητρο του Πούτιν για την εισβολή δεν είχε καμία σχέση με την Ουκρανία ή με τις ΗΠΑ ή με το ΝΑΤΟ.

Όπως είπε είχε να κάνει, με την "φθίνουσα εγχώρια δημοτικότητα του", η οποία πέφτει τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια και τα αισθήματα διαμαρτυρίας αυξάνονται. 

Ο Πούτιν θέλησε να αυξήσει την δημοτικότητα του με μια εύκολη, όπως νόμιζε, εθνικιστική εισβολή που όμως έχει μετατραπεί σε φοβερό πρόβλημα πολλαπλών απωλειών για τον ίδιο (που θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα) και τη Ρωσία.

Ο Πούτιν μπορεί να πετύχει μόνο μια "νίκη" την στρατιωτική και μετά να ελπίζει σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν μετατρέψει τη Ρωσία σε μια εντελώς απομονωμένη χώρα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία θα συμβιβαστεί με την απώλεια της Κριμαίας και του Ντονμπάς, για κρατήσει τα παράλια της. Διαφορετικά όπως λένε, ο Πούτιν θα κλιμακώσει τον πόλεμο με στόχο και το Κίεβο.

Ωστόσο, 15 μέρες μετά την εισβολή του Πούτιν, η εικόνα δεν είναι καλή για τη Ρωσία. Δεν έχει καταφέρει να καταλάβει ούτε το Χάρκοβο που ήταν ανέτοιμο να αμυνθεί και το 70% των κατοίκων του ήταν ρωσόφωνοι. Πώς θα καταλάβει ο Πούτιν το Κίεβο που έχει εξοπλιστεί και αν τολμήσει να μπει (όπως εκτιμούν δυτικά ΜΜΕ), θα υποστεί φοβερές απώλειες;

Επιπλέον μια ανάλυση Ρώσου εκτιμητή που διέρρευσε στη Δύση μιλά για χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες "που δεν μπορούν να καταμετρηθούν αλλά υπολογίζονται από 2.000 έως 10.000).
Επίσης αναφέρει ότι το άγχος της Ρωσίας είναι να μην ξεπεράσει ο πόλεμος τον Ιούνιο "διότι τότε οι βλάβες στην οικονομία της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμες".

Από την εικόνα που έχουμε σήμερα, φαίνεται πως είναι και ο Πούτιν που αγωνιά πλέον για μια συμφωνία με τον Ζελέσκι. Κάθε μέρα που περνά είναι ένας φονιάς παιδιών και αμάχων, που έχει αποτύχει να καταλάβει μια μεγάλη πόλη, που μετρά βαρύτατες απώλειες και που το κόστος του πολέμου του είναι βιβλικών διαστάσεων. Στη Ρωσία λείπουν πια και φάρμακα για τον απλό πολίτη. 

Ο Γκαλιάμοφ έχει δίκιο λοιπόν. Αν ο Πούτιν ήξερε τι θα πάθει δεν θα ξεκινούσε ποτέ αυτή την εισβολή.