Έρημα νησιά του Αιγαίου

Έρημα νησια του Αιγαίου

Έχω γράψει πολλές φορές για το διαχρονικό εθνικό έγκλημα της εγκατάλειψης των νησιών του Αιγαίου από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με πολλαπλό κόστος:

Δεν συμβάλλουν στον εθνική οικονομία, δεν προσφέρουν εργασία σε νέους ώστε να επιστρέψουν εκεί (αστυφιλία), όπως είναι ερημωμένα διεκδικούνται ευκολότερα από του Τούρκους (έστω λεκτικά). 

Αφορμή να ξαναγράψω για το θέμα αυτό είναι ένα αφιέρωμα σε τέσσερα παραδεισένια νησάκια που δεν πάει πλοίο, δεν υπάρχουν οικισμοί, αλλά είναι εκπληκτικής ομορφιάς. 

ΑΡΜΑΘΙΑ ΚΑΣΟΥ: Λευκή άμμος, ψιλή σαν ζάχαρη, εκατομμύρια μικροσκοπικά κοχύλια και γαλάζια νερά. Χνάρια γλάρων και απόλυτη ησυχία. Αναμφισβήτητα μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, και σε αυτό ασφαλώς συμβάλλει η αίσθηση της απόλυτης απομόνωσης.

Το νησί δεν ήταν, πάντα ακατοίκητο. Στις πλαγιές του λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ορυχεία γύψου, τον οποίο μετέφεραν με τα καράβια οι ονομαστοί Κασιώτες καραβοκύρηδες.

Τότε υπήρχε εδώ ένα ακμαίο λιμάνι, στο Καραβοστάσι, με πολλά καφενεία, ένας οικισμός ουσιαστικά από τον οποίο έχουν απομείνει μόνο ερείπια. Σήμερα ερημιά.

ΠΟΛΥΑΙΓΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ: Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό απειλούμενων ειδών, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 για τα ενδημικά και σπάνια είδη φυτών της, αποτελεί καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Φιλοξενεί την προστατευόμενη κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri, την ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis, τα επίσης προστατευόμενα αγριοκάτσικα. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει και να προστατευτεί από τους επισκέπτες.

Στο νησί κατοικούν τον χειμώνα ο βοσκός Πέτρος Μαριάνος και η γυναίκα του, που διατηρούν εδώ τη στάνη τους και ένα αρκετά αυτόνομο νοικοκυριό. Τα «Γαλάζια», είναι μια περιοχή με απίθανα νερά και ερυθρά βράχια, ή στις παραλίες Πάνω και Κάτω Μερσίνι, Παναγία και Άμμουρα που έχει έναν πανέμορφο φάρο που φυσικά δεν φροντίζεται πια.

ΑΣΠΡΟΝΗΣΙΑ: είναι τρεις βραχονησίδες βορειοανατολικά των Λειψών, ένα από τα πιο εξωτικά μέρη της Ελλάδας. Στο σημείο όπου δύο νησίδες συγκλίνουν δημιουργείται μια κατάλευκη παραλία με ασβεστολιθικά βράχια και γαλάζια νερά.

ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ: Νότια των Λειψών βρίσκεται το επίσης ακατοίκητο Μακρονήσι, που έχει βράχια για θεαματικές βουτιές και μια εντυπωσιακή περίκλειστη επιφανειακά λίμνη με θαλασσινό νερό.