Ένας μορφωμένος πρωθυπουργός

Ένας μορφωμένος πρωθυπουργός

Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχθηκε ο διεθνής τύπος την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στα μέλη της βουλής των Αντιπροσώπων και τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ, είχε γράψει μόνος του τον λόγο του. 

Σε μια ομιλία διάρκειας 50 λεπτών, που την διέκοπτε το συχνό αυθόρμητο χειροκρότημα των γερουσιαστών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων τα κοινά σημεία στη δημοκρατική ιστορία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και τις κοινές εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις των δύο χωρών.

Ήταν ένας εμπνευσμένος λόγος, πλήρης, βαθιά πολιτισμένος και ειλικρινής, βασισμένος στην ίδια την αρχαία ελληνική φιλοσοφία που θέλει η δύναμη των λέξεων να κυριαρχεί, με την δημιουργία νοημάτων που δεν μπορεί να μην σε αγγίξουν.

Ήταν μια ομιλία που θα μνημονεύεται και στο μέλλον ως υπόδειγμα πολιτικής στάσης, απέναντι στα σπουδαία της παγκόσμιας κοινωνίας και κυρίως απέναντι στην μεγάλη ανάγκη για την αληθινή Δημοκρατία που πρέπει και να υπηρετείται και να προστατεύεται.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία αυτή, ήταν ο εαυτός του. Ένας άριστα μορφωμένος και συγκροτημένος άνθρωπος, που μιλούσε άπταιστα την αγγλική και μάλιστα με δύσκολες λέξεις, ένδειξη του επιπέδου του. Ότι είπε το πίστευε απόλυτα, ενώ δεν ξέχασε τίποτε που όσα έπρεπε να ειπωθούν.

Τελευταία παρατήρηση. Aν και μπορούν να γραφούν σελίδες ολόκληρες για αυτή την ομιλία του στο Κογκρέσο, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό της χώρας. Δηλαδή μιλάμε για αυτόν που έχει τις τύχες της στα χέρια του. Ποιος αμφιβάλλει ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτικούς τέτοιου μεγέθους; Εκτός Ελλάδος κανένας.