Με γνωστά ονόματα καθιερωμένων σκηνοθετών, όπως οι αδερφοί Νταρντέν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Κεν Λόουτς, Μάικ Λι, Ατόμ Εγκογιάν, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ολιβιέ Ασαγιάς και Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν και βραβεύτηκαν σε παλιότερα φεστιβάλ, αρχίζει στις 14 Μαΐου το 67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.
Με τη συμμετοχή, τη φορά αυτή, και ενός ελληνικού φιλμ: η «Xenia» του Πάνου Κούτρα θα προβληθεί στο παράλληλο, επίσημο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό (road movie), γύρω από δύο αλβανικής καταγωγής νεαρά αδέρφια που ξεκινούν από την Κρήτη για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του Ελληνα πατέρα τους.
(Το ελληνικό φιλμ του Πάνου Κούτρα «Xenia», που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ)
Από τις 1.800 ταινίες που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στη φετινή εκδήλωση, το φεστιβάλ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Τιερί Φρεμό, επέλεξε συνολικά 50 ταινίες για να συμμετάσχουν στα διάφορα τμήματα των Κανών: διαγωνιστικό, εκτός συναγωνισμού, «Ενα κάποιο βλέμμα», Μεταμεσονύχτιες και Ειδικές Προβολές.
Ανάμεσα στα σημαντικά γεγονότα της φετινής χρονιάς ξεχωρίζει η παρουσία του 83χρονου Ζαν-Λικ Γκοντάρ, με την ταινία «Αντίο στη γλώσσα», που διαρκεί μόλις 70 λεπτά. Στα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα (αν τον κερδίσουν, θα είναι ο τρίτος τους) θα είναι, αναμφισβήτητα, η ταινία «Δυο μέρες, μια νύχτα» των αδερφών Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, που καταπιάνεται με τη σύγχρονη οικονομική κρίση, μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά του. Στο σύγχρονο Χόλιγουντ στρέφεται ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ στην ταινία του «Maps to the Stars», ενώ ο γνωστός μας από το βραβευμένο με Οσκαρ «The Artist» σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους εστιάζει στον πόλεμο της Τσετσενίας στο φιλμ του «Η έρευνα».
Από τη Βρετανία συγκρούονται οι δυο πιο σημαντικοί σύγχρονοι σκηνοθέτες της, Κεν Λόουτς και Μάικ Λι: ο πρώτος με την ταινία «Jimmy's Hall», πορτρέτο ενός Ιρλανδού ακτιβιστή της δεκαετίας του 1930, και ο δεύτερος με το «Mr. Turner», πορτρέτο του διάσημου ρομαντικού Βρετανού ζωγράφου, Γουίλιαμ Τέρνερ.
Στις Κάνες επιστρέφει και ο αρμένικης καταγωγής Καναδός σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν με την ταινία «Ο αιχμάλωτος», στην οποία ο Ράιαν Ρέινολντς ενσαρκώνει έναν πατέρα που προσπαθεί να ανακαλύψει τον απαχθέντα γιο του.
(Ο Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε και η Μαριόν Κοτιγιάρ στην ταινία «Δυο μέρες, μια νύχτα» των αδερφών Νταρντέν)
Στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», εκτός από την ταινία του δικού μας Πάνου Κούτρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γαλλική ταινία «Το γαλάζιο δωμάτιο» του ηθοποιού Ματιέ Αμαλρίκ, αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο σε μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν, καθώς και η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Αμερικανού ηθοποιού Ράιαν Γκόσλινγκ, «Lost River», γύρω από μια μοναχική μητέρα που μπλέκεται με τον υπόκοσμο. Στις ενδιαφέρουσες ταινίες και «Το αλάτι της γης» που συν-σκηνοθετούν ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς και ο Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο. Το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα», που θα απονείμει επιτροπή με πρόεδρο τον Αργεντινό σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο («Το αρπακτικό»), θα διεκδικήσει η ταινία του Κούτρα μαζί με άλλες 18 ταινίες.
Τέλος, από τα υπόλοιπα, εκτός συναγωνισμού προγράμματα, ξεχωρίζουν η κινέζικη ταινία «Coming Home» («Επιστροφή στην πατρίδα») του Ζανγκ Γιμού, με πρωταγωνιστή ένα Κινέζο, ο οποίος, όταν επιστρέφει στην Κίνα από την Αμερική, στέλνεται σε στρατόπεδο εργασίας, και η ρωσική «Maidan» του Σεργκέι Λοζνίτσα, γύρω από τις πρόσφατες ταραχές στην κεντρική πλατεία της Ουκρανίας.
(Ο Ρόμπερτ Πάτινσον και η Μία Γουασικόφσκα στην ταινία «Maps to the Stars» του Κρόνενμπεργκ)
Στις ειδικές προβολές και μια σπονδυλωτή ταινία «Οι γέφυρες του Σαράγιεβο», σκηνοθετημένη από 13 σκηνοθέτες, ανάμεσά τους και τους Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Κρίστι Πούιου, Σεργκέι Λοζνίτσα και Ούρσουλα Μάιερ.
Το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα
* «Η Γκρέις του Μονακό» του Ολιβιέ Νταάν (Γαλλία)
* «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό (Γαλλία)
* «Χειμωνιάτικος ύπνος» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (Τουρκία)
* «Maps to the Stars» («Χάρτες για τους σταρ») του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Καναδάς/ΗΠΑ)
* «Δυο μέρες, μια νύχτα» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν (Βέλγιο)
* «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν (Καναδάς)
* «Ο αιχμάλωτος» του Ατόμ Εγκογιάν (Καναδάς)
* «Αντίο στη γλώσσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ (Ελβετία)
* «Η έρευνα» του Μισέλ Χαζαναβίσιους (Γαλλία)
* «The Homesman» του Τόμι Λι Τζόουνς (ΗΠΑ)
* «Still the Water» της Ναόμι Καβάζε (Ιαπωνία)
* «Mr. Turner» του Μάικ Λι (Βρετανία)
* «Jimmy's Hall» του Κεν Λόουτς (Βρετανία)
* «Foxcatcher» («Κυνηγός αλεπούδων») του Μπένετ Μίλερ (ΗΠΑ)
* «Le meraviglie» της Αλις Ρορβάκερ (Ιταλία)
* «Timbuktu» του Αμπντεραχμάνε Σισάκο (Μαυριτανία)
* «Wild Tales» του Ντάμιαν Σίφρον (Αργεντινή)
* «Leviathan» του Αντρέι Σβιαγκίντεβ (Ρωσία)