55ο ΦΚΘ-Ζ.Ζίλνικ: Η Ελλάδα άντεξε 3.000 χρόνια, θα αντέξει και τώρα

Οι βασικοί καλεσμένοι του Φεστιβάλ αρχίζουν να καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα, η μέρα ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο οποίος έλαβε τιμητικό βραβείο για την συνολική προσφορά του στο σινεμά.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη, με την προβολή χαρακτηριστικών ταινιών του.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο σέρβος κινηματογραφιστής μίλησε για σινεμά και πολιτική. Αναφερόμενος στους νέους κινηματογραφιστές είπε ότι υπάρχουν νέα ταλέντα, «αλλά αυτά δεν αυξάνονται με τον ρυθμό που αυξάνονται τα Gigabyte».

Ο Ζ.Ζίλνικ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν και δεν γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική κατάσταση στη χώρα, πιστεύει ότι «αφού οι Έλληνες άντεξαν 3.000 χρόνια θα αντέξουν και τώρα».

Μιλώντας για τη γειτονική Σερβία, ο σκηνοθέτης είπε ότι «σήμερα δεν κυριαρχεί ούτε καπιταλισμός, ούτε κομμουνισμός, ούτε μετα-σοσιαλισμός. Ακόμη κι αν υπάρξει σύσφιξη σχέσεων, θα συνεχίσει να επικρατεί μια πολιτική σύγχυση»,

Για τον πολιτισμό, εξέφρασε την άποψη ότι αυτός απαξιώνεται και ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στη διασκέδαση. 

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο Ραμίν Μπαχράνι, αμερικανός σκηνοθέτης ιρανικής καταγωγής, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα το Φεστιβάλ.

Ο Μπαχράνι παρουσίασε τη Δευτέρα τη νέα του ταινία με τίτλο «99 Σπιτικά», με πρωταγωνιστές τους Άντριου Γκάρφιλντ (Σπάιντερμαν), Μάικλ Σάνον και Λώρα Ντερν. Η ταινία έχει ως θέμα της τις απάτες στον τομέα των ακινήτων και επικεντρώνεται σε έναν νεαρό που του κάνουν έξωση και καταλήγει να δουλεύει για τον μεσίτη που τον έβγαλε από το σπίτι του. Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο δεν θα είχε ασχοληθεί το Χόλιγουντ, μία θαρραλέα ταινία για την πραγματική ζωή στη σύγχρονη Αμερική.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας μίλησε στο κοινό τόσο πριν, όσο και μετά από την προβολή. «Η ταινία αυτή είναι για εσάς, για τους γονείς, για τον αδελφό σας, για κάποιον φίλο σας, για τον γείτονά σας» είπε. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο γιατί δεν αντέχουμε άλλο» πρόσθεσε.

Ο Ραμίν Μπαχράνι είπε ότι οι απάτες που δείχνει στην ταινία είναι πραγματικές. Ερωτηθείς εάν οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν απάντησε: «Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν τιμωρήθηκε κανείς. Και όπως ξέρετε η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τη διάσωση των τραπεζών».

Σε ερώτηση εάν το να βρίσκει κανείς την επιτυχία μέσω της απάτης αποτελεί ένα νέο είδος νεο-αμερικάνικου ονείρου (σε αντίθεση με το παρελθόν όπου σημασία είχε η σκληρή δουλειά), ο σκηνοθέτης απάντησε: «Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά εν έτει 2014 οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν πας μπροστά μόνο με την σκληρή δουλειά».

Ο δημιουργός αναφέρθηκε και στην κρίση στην Ελλάδα. «Η κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη Φλόριντα» είπε. «Όταν έφτασα στη Θεσσαλονίκη ρώτησα μερικούς ανθρώπους ποιο είναι το ποσοστό της ανεργίας σας. Άλλοι μου είπαν 30%, κάποιοι ακόμα και 60%. Και το 30% είναι πολύ» πρόσθεσε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης