250 χρόνια σάντουιτς!

Τζον Μόνταγκιου Σάντουιτς

Ο Τζον Μόνταγκιου, 4ος κόμης του Σάντουιτς, ζήτησε λίγο κρέας μέσα σε δυο φέτες ψωμί, για να μην αφήσει λεπτό την τσόχα. Τον αντέγραψαν οι συμπαίκτες και... ένας ολόκληρος πλανήτης.

Η πόλη Σάντουιτς, στη νοτιοανατολική Αγγλία, γιορτάζει σήμερα τα 250 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου ομώνυμου σνακ που, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν μια έμπνευση του κόμη του Σάντουιτς.

Ηθοποιοί με κοστούμια εποχής θα παρουσιάσουν επί σκηνής την περίφημη βραδιά κατά την οποία ο κόμης Τζον Μόνταγκιου, μανιώδης χαρτοπαίκτης, ζήτησε να του φέρουν μια φέτα βοδινό τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο φέτες ψημένου ψωμιού ώστε να φάει χωρίς να χρειαστεί να διακόψει το παιχνίδι του.

Ο θρύλος λέει ότι οι συμπαίκτες του παρήγγειλαν να φάνε "ό,τι πήρε και ο Σάντουιτς", βαφτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το καινοφανές έδεσμα.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται ένας διαγωνισμός για το καλύτερο σάντουιτς και συναυλίες μουσικής του 18ου αιώνα προς τιμή του κόμη. Η γαλλική πόλη Ονφλέρ, που έχει αδελφοποιηθεί με το Σάντουιτς, θα προσφέρει σάντουιτς με γαλλική μπαγκέτα, για περισσότερη ποικιλία.

Ο σημερινός κόμης του Σάντουιτς οργανώνει επίσης ένα γιγαντιαίο δείπνο στο οποίο θα δεσπόζει φυσικά η "εφεύρεση" του διάσημου προγόνου του.

Οι ιστορικοί πάντως διατυπώνουν επιφυλάξεις για την προέλευση του σάντουιτς και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι είναι παλαιότερο του 18ου αιώνα, κάτι που πάντως δεν εμποδίζει την πόλη να τιμήσει τον ήρωά της.

Εκτός από το πιάτο, έδωσε το όνομά του και σε πολλά νησιά

Ο Τζον Μόνταγκιου (13 Νοεμβρίου 1718 – 30 Απριλίου 1792) διαδέχθηκε τον παππού του το 1729 ως ο τέταρτος Κόμης (Earl, ένα αξίωμα που κατά πολλούς θα μπορούσε να αντιστοιχεί και σε Δούκα) της περιοχής του Σάντουιτς.

Κατά την διάρκεια της ζωή του ανέλαβε σειρά αξιωμάτων, μεταξύ τους την ηγεσία του βρετανικού στόλου και την διοίκηση της βόρειας Βρετανίας.

Ηταν από τους κυριότερους υποστηρικτές του διάσημου εξερευνητή Τζέιμς Κουκ και ενέκρινε τις δαπάνες για την δεύτερη και την τρίτη εξόρμησή του στον Ειρηνικό. Ο Κουκ τιμώντας τον ονόμασε Νήσους Σάντουιτς τα νησιά που σήμερα αποτελούν το σύμπλεγμα της Χαβάης, Νότιες Νήσους Σάντουιτς ένα σύμπλεγμα στο νότιο Ειρηνικό, αλλά και Μόνταγκιου ένα νησί νότια της Αυστραλίας και άλλο ένα στον κόλπο της Αλάσκας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης