Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε Άστυ και Ααβόρα από τις 16 έως τις 26 Οκτωβρίου

Δεκατέσσερις ημέρες, 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κινηματογραφία, δύο κινηματογραφικές αίθουσες: Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει από τις 16 έως τις 26 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες Άστυ και Ααβόρα.

Η επίσημη έναρξη του φετινού φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Άστυ, με την ταινία του καταξιωμένου βρετανού σκηνοθέτη, Τζον Μπούρμαν, Queen and Country, το πολυαναμενόμενο σίκουελ της - υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας- Hope and Glory

Όπως κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Στο καθιερωμένο πλέον Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται -απρόβλητες στην Ελλάδα- ευρωπαϊκές ταινίες, ανάμεσά τους, το The Smell of Us του ανατρεπτικού Λάρι Κλαρκ και τοIncompresa της Άζια Αρτζέντο. Tο βραβείο θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Το τμήμα «H Διεθνής Εικόνα Σε Πρώτη Προβολή» φιλοξενεί απρόβλητες στο αθηναϊκό κοινό ταινίες από την παγκόσμια κινηματογραφία. Ανάμεσά τους, τοBlue Ruin του Τζέρεμι Σολνιέ (Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών), El ardor του Πάμπλο Φεντρίκ, με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ,Inbetween Worlds της Φέο Αλαντάνγκ (Υποψήφιο για Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου) και το Jimmy's Hall του Κεν Λόουτς, παρουσία του Πολ Λάβερτι, σεναριογράφου της ταινίας και μόνιμου συνεργάτη του βρετανού σκηνοθέτη.

Το πρόγραμμα του 27ου Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης τα αφιερώματα

  • Οκτώ έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία: Ο Δήμος Αβδελιώδης το Ο Κανόνας του Παιχνιδιού του Ζαν Ρενουάρ, ο Αλέξανδρος Αβρανάς το Salo του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τη Lola του Ζακ Ντεμί, ο Δημήτρης Παναγιωτάτος το Tras el crystal του Αγκουστί Βιλαρόνγκα, ο Γιάννης Οικονομίδης το The Death of Mr. Lazaresku του Κρίστι Πουίου Cristi Puiu, ο Δημήτρης Αθανίτης το The State of Things του Βιμ Βέντερς, ο Γιάννης Σακαρίδης το My Name is Joe του Κεν Λόουτς, και ο Βασίλης Μαζωμένος το Πέρυσι στο Μάριενμπαντ του Αλέν Ρενέ.
  •  A' Παγκόσμιος Πόλεμος: Εκατό χρόνια φέτος από την έναρξη του πολέμου, με τον κινηματογράφο να καταγράφει όλες τις πτυχές του, όπως δείχνουν οι 11 ταινίες του αφιερώματος. Από το Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο του Λούις Μάιλστοουν και το Σταυροί στο μέτωποτου Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μέχρι τη Λευκή Κορδέλα του Μίκαελ Χάνεκε και τον Σαρλό στρατιώτη με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Τσάρλι Τσάπλιν.
  • O μοναχικός Πιέρ Ετέ: Άρχοντας της γαλλικής κωμωδίας, κορυφαίος κινηματογραφικός κλόουν της Γαλλίας, ο Πιέρ Ετέ, με το καταιγιστικό ταλέντο, δεν χαίρει, μέχρι τις μέρες μας, αναγνώρισης από το ευρύ κοινό, εξαιτίας μιας πολύχρονης διαμάχης σχετικά με τα δικαιώματα του έργου του. Διαθέσιμα πλέον, πέντε από αυτά τα κινηματογραφικά έργα (Υο -Υο, Ο μεγάλος έρωτας, Όσο έχουμε την υγεία μας, Εγώ και οι γυναίκες και Heureux Anniversaire), παρουσιάζονται στο αφιέρωμα.
  • Έλια Σουλεϊμάν: Ο διαπρεπέστερος κινηματογραφικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης θα βρίσκεται στην Αθήνα, καλεσμένος του 27ου Πανοράματος, για ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στο έργο του, μέσα από τις ταινίες Ο χρόνος που απομένει και Θεϊκή παρέμβαση, αλλά και το συλλογικό 7 μέρες στην Αβάνα.
  • Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά: Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και μέσα σε εκείνη του '70, νέοι σκηνοθέτες άρχισαν να καταπιάνονται με θέματα ασυνήθιστα για τον ελληνικό κινηματογράφο της εποχής. Από την Εκδρομή του Τάκη Κανελλόπουλου, μέχρι το Λάβετε θέσεις του Θόδωρου Μαραγκού κι από την Ευρυδίκη Β.Α. 2037 του Νίκου Νικολαϊδη, μέχρι τη Φόνισσα του Κώστα Φέρρη (μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), οι ταινίες του παρόντος αφιερώματος αγγίζουν θέματα πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και υπαρξιακά, δοσμένα με ζωντάνια, ενθουσιασμό και δίψα για ανανέωση, σε μια εποχή που η δικτατορία επέβαλλε τη σιωπή σε όλα τα μέσα έκφρασης.
  • Ειδική προβολή: Με την αφορμή την επίσκεψη του Πολ Λάβερτι στην Αθήνα ως τιμώμενου προσώπου της φετινής εκδήλωσης, το Φεστιβάλ επέλεξε να προβάλει ένα από τα δυνατότερα σενάριά του, το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι. Μια ταινία που ταξιδεύει τον θεατή στην ταραγμένη για την Ιρλανδία, εποχή της μάχης για την ανεξαρτησία.
  • Μικρού Μήκους: 14 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, φιναλίστ των βραβείων (2013) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy), αλλά και 5 μικρού μήκους ταινίες των σπουδαστών της Horme Pictures.
Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης