Τον Μάρτιο η βράβευση για την 4η Μπιενάλε της Αθήνας

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό θα τιμήσει την 4η Μπιενάλε της Αθήνας «Agora» με το βραβείο «ECF Princess Margriet» στις 31 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, μαζί με την πολιτιστική πρωτοβουλία «Visual Culture Research Center» από την Ουκρανία. 

«Επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της Μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτο-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα» αιτιολόγησε η επιτροπή το σκεπτικό της για τη βράβευση.

Σύμφωνα με Το Βήμα, έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην καινοτόμο «συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4, τη διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης».

«Το τεράστιο στοίχημα ήταν να συνδυάσουμε τις ικανότητες μιας μεγάλης καλλιτεχνικής ομάδας πολλαπλασιάζοντας, και όχι αθροίζοντας, τη συμβολή των μελών της. Και δυσκολευτήκαμε όλοι» λέει ο Poka-Yio (κατά κόσμον Πολύδωρος Καρυοφύλλης), εικαστικός και συνδιευθυντής της Μπιενάλε, μαζί με την Ξένια Καλπακτσόγλου.

Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της η Μπιενάλε της Αθήνας θα φιλοξενήσει συμπόσιο στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ντοκουμέντα, Ανταμ Τσίμζικ, η διευθύντρια του European Cultural Foundation, Κάθριν Γουότσον, ο λέκτορας του τμήματος Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Goldsmiths, Μασιμιλιάνο Μολόνα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο γενικός διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μάριος Κωστάκης και οι Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka-Yio, συνδιευθυντές της Μπιενάλε της Αθήνας. Σκοπός είναι να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης