Τέσσερα βραβεία κέρδισε ο «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου

Αδικος κόσμος Αντώνης Καφετζόπουλος

Με τέσσερα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έφυγε τελικά το βράδυ της Δευτέρας ο «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, μια άμεση και επίκαιρη ταινία που είχε ήδη ξεχωρίσει πέρσι στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν. Εκτός από το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο καλύτερης ταινίας, ο «Αδικος κόσμος» βραβεύθηκε επίσης για την σκηνοθεσία και τις ανδρικές ερμηνείες των Αντώνη Καφετζόπουλου (Α’ ρόλος) και Χρήστου Στέργιογλου (Β’ ρόλος). Παραλαμβάνοντας το βραβείο της μαζί με τον Τσίτο, η παραγωγός της ταινίας Αλεξάνδρα Μπουσίου είπε την ατάκα της βραδιάς: «Ευχόμαστε για την ύπαρξη ενός κόσμου όπου οι πόρνες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους οικοδεσπότες».

 Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ωστόσο ήταν η βράβευση σε τρεις κατηγορίες της ταινίας «Η πόλη των παιδιών» του «σκηνοθέτη με το δύσκολο όνομα» Γιώργου Γκικαπέππαόπως τον αποκάλεσε η συγγραφέας Ζυράνα Ζαττέλη ενώ του απένειμε το βραβείο σεναρίου.  Η ίδια ταινία που ήταν η μόνη από τις υποψήφιες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που δεν έχει διανεμηθεί στις αίθουσες, κέρδισε στις κατηγορίες εδέ – κινηματογραφικής καινοτομίας και Α ‘  γυναικείου ρόλου όπου η Κίκα Γεωργίου έκανε την έκπληξη αφού η Ιωάννα Τσιριγκούλη ήταν το φαβορί για το «Γάλα» (και έπρεπε να κερδίσει).

Τρία ήταν και τα βραβεία της εμπορικότερης όλων των ταινιών που ήταν υποψήφιες, του «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη που κέρδισε στις κατηγορίες  ενδυματολογίας, σκηνογραφίας (και στα δυο ο Γιώργος Γεωργίου) και στο προφανές, της μουσικής (Γιάννος Αιόλου). Μια σκάλα πιο κάτω, ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη κέρδισε σε δυο κατηγορίες _ήχου και Β’ γυναικείου ρόλου (Ολια Λαζαρίδου).

Παρά τις 11 υποψηφιότητές του (όσες είχε και ο «Αδικος κόσμος»), το «Γάλα» τουΓιώργου Σιούγα ήταν μάλλον ο μεγάλος αδικημένος  της τελετής κερδίζοντας μόλις ένα βραβείο στην κατηγορία του μακιγιάζ (Εύη Ζαφειροπούλου). Ένα βραβείο δόθηκε επίσης στο «Wasted youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (μοντάζ – Γιάννης Χαλκιαδάκης), στο «Μan at sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (φωτογραφίας –Αγγελος Βισκαρουδάκης και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος) και στο «Fish n’ chips» του Ηλία Δημητρίου (που πήρε το βραβείο  πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από τα χέρια του δάσκαλου Παντελή Βούλγαρη). Το «Fish n’ chips» ανοίγει στις αίθουσες την Πέμπτη 10 Μαίου.

Η τελετή ήταν λιτή, σύντομη και λιγότερο αστεία από τις προηγούμενες δυο χρονιές. Παρά τα χειροκροτήματα  το βαρύ κλίμα της θολούρας των αποτελεσμάτων στις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης ημέρας ήταν διάχυτο στην αίθουσα, όπως και το σοκ που προκάλεσε η άνοδος της Χρυσής Αυγής.  Ο οικοδεσπότης Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μετά βίας έκανε τα «άνετα»  καλαμπούρια του και οι δυο συνοδοί του, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Φαίη Ξυλά («η Ανοιξη και το Καλοκαίρι» όπως τις αποκάλεσε ο Χαραλαμπόπουλος) ήταν μετρημένα  θερμές.

Λίγο πριν η Κατερίνα Ευαγγελάκου, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναφέρθηκε (όπως ήταν αναμενόμενο) στην χιλιοειπωμένη «εγκατάλειψη του κινηματογράφου από την πολιτεία» και στην «προβληματική σχέση του ελληνικού κράτους  γενικότερα με τον πολιτισμό». Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος εδώ και μερικά χρόνια χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. «Δεν βγάλαμε έξω λεφτά, βγάλαμε ταινίες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ευαγγελάκου «και αυτές πήγαν πολύ καλά.»

Συνοπτικοί ήταν και οι ευχαριστήριοι λόγοι αν και εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι όταν κάποιος που βραβεύεται για κάποιον λόγο δεν βρίσκεται στην αίθουσα για να παραλάβει το βραβείο του, αυτός που πηγαίνει να το πάρει στην θέση του,  καλό είναι να συστήνεται.

Δεν είναι απαραίτητο να τον ξέρουν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ενώ αργότερα που η τελετή θα μεταδοθεί από τη ΝΟVA (χoρηγός της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει ποτέ ποιος ή ποιά ήταν.

Εφέτος πάντως οι «απουσίες» των βραβευμένων ήταν αρκετές. Ο Στέργιογλου, η Λαζαρίδου αλλά και αρκετοί τεχνικοί δεν πήγαν για να παραλάβουν τα βραβεία τους αλλά πλην εξαιρέσεων εξήγηση δεν δόθηκε.

Ιδιαίτερη ομορφιά τέλος είχε η ιδέα απονομής του  εφετινού τιμητικού βραβείου της Ακαδημίας όχι σε κάποιο πρόσωπο αλλά σε ένα κτίριο. Στην αίθουσα ΑΤΤΙΚΟΝ της οδού Σταδίου, που πριν από μερικούς μήνες παραλίγο να γίνεις στάχτες από τους βέβηλους ταραξίες αλλά εν τέλει την γλύτωσε. «Η τέχνη δεν σβήνει» είπε η αιθουσάρχης Λίλα Τσακαλάκη παραλαμβάνοντας το βραβείο της. «Ο πολιτισμός δεν καίγεται.»

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης