Στο σφυρί σπουδαία έργα σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων ζωγράφων

«Το Λιμάνι της Κοπεγχάγης», μια υπέροχη θαλασσογραφία του σπουδαίου Έλληνα προ-ιμπρεσιονιστή Ιωάννη Αλταμούρα (1852 – 1878) απεικονίζει τη βαθιά μυσταγωγία των βορείων θαλασσών της Ευρώπης μέσα από το πνεύμα του υπέροχου ελληνικού φωτός και περιλαμβάνεται στα εμβληματικά έργα της Εσπερινής Δημοπρασίας της Cypria, η οποία θα γίνει στις 25 Μαΐου, στην γκαλερί Κ [Εύρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία].           

Το έργο του Αλταμούρα, τόσο άρτια δουλεμένο, αποτελεί μια αναγωγή στις περίφημες θαλασσογραφίες των μεγάλων Ολλανδών μπαρόκ ζωγράφων (εκτίμηση: € 25 000 – 45 000). 

Η Εσπερινή Δημοπρασία της Cypria φέρνει στην δημοπρατική αγορά 145 αποκτήματα, στα οποία περιλαμβάνονται έργα σπουδαίων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα καθώς και σύγχρονων καλλιτεχνών που κυριαρχούν στην κυπριακή, ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη.


 

«Νεκρή Φύση με Σταφύλια» - Περικλή Πανταζή

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, New Markets Advisor, Cypria Auctions, είπε στη «Ν»:

«Εν μέσω πανδημίας, η δημοπρατική αγορά έργων τέχνης παγκοσμίως είχε στραφεί στις ιντερνετικές πλατφόρμες για την προώθηση έργων τέχνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες αγορές επενδυτών και συλλεκτών. Πλέον, οι online auctions ελκύουν αγοραστές, οι οποίοι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν  αγοράσει έργα σε δημοπρασίες.

Ουσιαστικά, ένα αρκετά μεγάλο μέρος της αγοράς διεθνώς είναι νέοι αγοραστές καθώς και συλλέκτες εν τη γενέσει, πολλοί από τους οποίους είναι κάτω των σαράντα ετών.

Η πρόσβαση στην αγορά έργων τέχνης μέσω online δημοπρασιών, την οποία έχουν αποκτήσει όλοι αυτοί οι νέοι αγοραστές, διαφοροποιεί σημαντικά τον χώρο των δημοπρασιών, δημιουργώντας αφενός νέες τάσεις και αφετέρου αναγκάζοντας τους Οίκους, διεθνώς, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και των νέων αγοραστικών κοινών.

Αυτό ευνοεί τους αγοραστές, διότι πλέον υπάρχουν μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες σε έργα τέχνης.


 

Χριστόφορος Σάββα (1924 - 1968) -  «Ο Άγιος Σωζόμενος στον Γαλατά» 

Ταυτόχρονα, μέσω των online δημοπρασιών, πολλοί Οίκοι έχουν αποκτήσει  πρόσβαση σε αγορές διεθνώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα έργα ξένων καλλιτεχνών να αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος δημοπρατικών συλλογών που, μέχρι σήμερα, απευθύνονταν αποκλειστικά σε τοπικές αγορές.

Αυτό βέβαια, είναι κάτι  που προυπήρχε της πανδημίας αλλά εντάθηκε εξαιτίας της μεγάλης πλέον online προσβασιμότητας στη δημοπρατική αγορά έργων τέχνης.

Βέβαια, οι αλλαγές που προκάλεσε ο Covid-19 στην αγορά έργων τέχνης μπορεί μεν να αντιμετωπίζονται τώρα ως ευκαιρίες εν μέσω κρίσης αλλά, στην ουσία, επέφεραν αλλαγές στην αγορά έργων τέχνης, στις οποίες οι Οίκοι θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Αυτό δεν είναι κάτι απλό σε μια αγορά στην οποία, υπό κανονικές συνθήκες, αναπτύσσονται συνεχώς νέες τάσεις. Απαιτεί τεράστια ευελιξία και προσαρμοστικότητα από τους Οίκους Δημοπρασιών».


 

Αικατερίνη Κορνάρο ως Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας. Το πορτρέτο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου

Στα highlights της Εσπερινής Δημοπρασίας της Cypria περιλαμβάνεται η «Νεκρή Φύση με Σταφύλια» του Έλληνα ιμπρεσσιονιστή Περικλή Πανταζή (1849 – 1884) με τα εξαίσια πράσινα και τις γρήγορες πινελιές που δημιουργούν μια χορευτική κίνηση (εκτίμηση:  € 10 000 - 15 000) ενώ ο Κύπριος μοντερνιστής Χριστόφορος Σάββα (1924 – 1968) εκπροσωπείται επάξια με το έργο «Ο Άγιος Σωζόμενος στον Γαλατά» (Λευκή Εκκλησία), το οποίο διακρίνεται για τα αδρά καθαρά επίπεδα και το ζωντανό χρώμα.


 
 

Το ντεμπούτο του στην δημοπρασία κάνει επίσης ένα υπέροχο πορτρέτο του 18ου αιώνα (εκτίμηση:  € 25 000 - 75 000),  βασισμένο στον αριστουργηματικό πίνακα του Τιτσιανό, που απεικονίζει την Αικατερίνη Κορνάρο ως Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας.

Το πορτρέτο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου. Λεπτομερής ανάλυση των στρωμάτων, υλικών και χρωστικών που έγινε το 2002 στο University College London (UCL) έδειξε ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα ενώ πρόσφατη εξέταση του έργου με την χρήση ακτίνων Χ,  αποκάλυψε την εξαιρετική κατάσταση του πίνακα, πιστοποιώντας ότι δεν υπάρχουν ίχνη  εργασιών αποκατάστασης.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει, επίσης, έργα των  Zoe Zengelis, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Δημήτρη Μυταρά, Απόστολου Γιαγιάνου, Παύλου Σάμιου, Στέλιου Βότση, Τάσου Στεφανίδη, Ρένου Λοΐζου, Κωστή Γεωργίου, Σπύρου Βασιλείου και πολλών άλλων. Εκτός από πίνακες, η συλλογή περιλαμβάνει λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, χάρτες και άλλα. 


 
 

Ολόκληρη η συλλογή παρουσιάζεται στην Γκαλερί Κ και το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί μέχρι το μεσημέρι της 25ης Μαΐου.

Η δημοπρασία θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω της διεθνούς πλατφόρμας πώλησης έργων www.invaluable.com

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης