Για χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την νεκρόπολη της Σακκάρα για να θάψουν τους νεκρούς τους.
Πέρα από τη στέγαση αμέτρητων αρχαιολογικών θησαυρών στους περίτεχνους τάφους της νεκρόπολης υπάρχει η κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, που χρονολογείται από την τρίτη Δυναστεία γύρω στα 2.650 π.Χ. και αποτελεί την πρώτη γνωστή πυραμίδα της περιοχής.
EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES MINISTRYHANDOUT
Την εβδομάδα αυτή, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε την εύρεση μίας κρύπτης με 13 σφραγισμένα φέρετρα ηλικίας σχεδόν 2.550 ετών.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ευρήματα σε βάθος 10 μέτρων. Ήταν σε εκείνο σημείο για χιλιετίες παρά τις πολλαπλές εκσκαφές στη Σαχάρα. Οι ειδικοί έχουν ενδείξεις ότι τα φέρετρα, που σε μερικά φαίνονται ακόμη τα σχέδια που είχαν δημιουργηθεί στις επιφάνειές του, είναι ασύλητα.
EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES MINISTRYHANDOUT
Οι αιγυπτιακοί τάφοι στη Σακκάρα, μέσα στη διάρκεια των χρόνων, λεηλατήθηκαν ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες μη αδειοδοτημένες εκσκαφές.
Οι τρεις σφραγισμένες κόγχες εντός του ταφικού μνημείου υποδηλώνουν ότι περισσότερες ευρήματα και ίσως περισσότερα φέρετρα περιμένουν σφραγισμένα, ανέφερε ο υπουργός Khaled El-Enany. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μουμιοποιημένα λιοντάρια και μουμιοποιημένες γάτες όπως επίσης χάλκινα και ξύλινα αγάλματα.
EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES MINISTRYHANDOUT
Τον Μάιο, ο δημοσιογράφος Andrew Curry παρουσίασε στο National Geographic ένα τεράστιο εργαστήριο μουμιοποίησης στην αρχαία νεκρόπολη. Το εργαστήριο χαρακτηρίστηκε ως ο «πρώτος οίκος τελετών της αρχαίας Αιγύπτου».
EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES MINISTRYHANDOUT
Προς το παρόν, οι ταυτότητες εκείνων που βρίσκονται θαμμένοι στο ταφικό μνημείο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα παραμένουν άγνωστες.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν συχνά τους πλούσιους σε σαρκοφάγους, μέσα σε περίτεχνες κρύπτες, σε μεγαλύτερα βάθη, τα οποία θεωρούσαν πως βρίσκονται πιο κοντά στον κάτω κόσμο. Οι λιγότερο εύποροι τοποθετούνταν σε ξύλινα φέρετρα και σε μικρότερα βάθη, ή απλά τυλίγονταν με ύφασμα και θάβονταν στην άμμο.
Η πρόσφατη ανακάλυψη αποτελεί αριθμητικά τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι αρχές αποκάλυψαν τριάντα στη νεκρόπολη Al-Asasif στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ήταν η μεγαλύτερη κρύπτη αυτού του είδους εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια.
EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES MINISTRYHANDOUT
Σε δήλωσή τους, οι αρχές της Αιγύπτου, ανέφεραν πως θα αποκαλύψουν περισσότερα για τα ευρήματα μέσα στις επόμενες εβδομάδας, με τον El-Enany να αναφέρει στο Twitter πως η ανακάλυψη προκάλεσε «ένα απερίγραπτο αίσθημα».