Πορτογαλία: Αφιέρωμα στην Ελλάδα του Αγγελόπουλου

Θεόδωρος Αγγελόπουλος, αφιέρωμα στην πορτογαλική ταινιοθήκη

Aναδρομική προβολή στο έργο του μεγάλου «ποιητή των εικόνων» Θόδωρου Αγγελόπουλου διοργανώνουν στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η παραγωγός Φοίβη Οικονομοπούλου, σύντροφος του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη. 

Η «Ελλάδα του Αγγελόπουλου» («A Grecia de Angelopoulos»), όπως τιτλοφορείται το αφιέρωμα, θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα.

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί για να προβληθούν εστιάζουν στην περίοδο 1970-1980, ενώ την αυλαία, στις 12 Μαρτίου, θα σηκώσει η ταινία «Μέρες του '36». Θα ακολουθήσουν οι «Αναπαράσταση», «Θίασος», οι μικρού μήκους «Εκπομπή» και «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Κυνηγοί», «Μεγαλέξανδρος», «Μελισσοκόμος», «Ταξίδι στα Κύθηρα» και «Τοπίο στην ομίχλη».

Με την αναδρομή αυτή στο πρώιμο έργο του, την «Τριλογία της Ιστορίας» και την «Τριλογία της Σιωπής», θα δοθεί στο πορτογαλικό κοινό η ευκαιρία να γνωρίσει τις ταινίες του μεγάλου δημιουργού που δεν είχαν βρει εμπορική διανομή.

Στην έναρξη του αφιερώματος, του πρώτου που διοργανώνεται μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αγγελόπουλου, θα παραστούν η Φοίβη Οικονομοπούλου, η κόρη του Ελένη Αγγελοπούλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης