Πέντε χρόνια Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Η ελληνική κοινωνία ευχαριστεί

"Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", έχει αγκαλιαστεί από όλους τους ανθρώπους, δημιουργώντας, όπως είχαμε αρχικά οραματιστεί και σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ένα δημόσιο χώρο, ανοικτό και προσβάσιμο», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την παράδοσή του στην ελληνική πολιτεία.

«Χρειάστηκε πολύς κόπος, πολλή ενέργεια και πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους και, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», τονίζει αναφερόμενος σε αυτό το τοπόσημο πλέον της πόλης, που είναι ταυτόχρονα το σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Ηταν 23 Φεβρουαρίου του 2017 όταν το έργο παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία. Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως σήμερα, έχουν διατεθεί από το ίδρυμα μέσω δωρεών συνολικά 608 εκατομμύρια ευρώ κυρίως στην κατασκευή του έργου, αλλά επίσης και στην υποστήριξη λειτουργικών εξόδων του οργανισμού και στη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων.

Αν δούμε αυτά τα πέντε χρόνια μέσα από αριθμούς, θα διαπιστώσουμε την ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την προσπάθεια: 20 εκατομμύρια επισκέψεις, περισσότερες από 16.000 εκδηλώσεις, 110.000 συμμετέχοντες σε ξεναγήσεις, περισσότερες από 340.000 επισκέψεις μαθητών.

Οπως δείχνουν και τα στοιχεία, ο πρώτος πενταετής κύκλος λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οσο για το μέλλον, το ίδρυμα ανανέωσε την υποστήριξή του στο Κέντρο για έναν ακόμη χρόνο, με δωρεά συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του.

Με αφορμή λοιπόν τη φετινή επέτειο, το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει μια συζήτηση, ανοιχτή για το κοινό, το Σάββατο 19/2 στις 6 μ.μ. στον Φάρο, με θέμα το ΚΠΙΣΝ ως πρότυπο δημοσίου χώρου και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Ελλη Ανδριοπούλου, και έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως και σήμερα.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν δράσεις (workshops και speed mentoring session) με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων της. Τέλος, από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου τους επισκέπτες περιμένουν εορταστικές εκδηλώσεις – με την καλλιτεχνική συνεργασία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η μεγάλη γιορτή του ΚΠΙΣΝ, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Λυρική Σκηνή με τις παραστάσεις «Οθέλλος» και «Φτηνά τσιγάρα» και η Εθνική Βιβλιοθήκη, θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική έκπληξη στην Αγορά, την προσεχή Τετάρτη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης