Πέθανε ο ηθοποιός Φίλιπ Μπέικερ Χολ

Πέθανε στα 90 του χρόνια ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους καρατερίστες του Χόλιγουντ.

Η είδηση για τον θάνατο του ηθοποιού έγινε γνωστή από τον αθλητικογράφο Σαμ Φάρμερ, που ήταν επίσης γείτονας και φίλος του Χολ. 

Έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter: «Ο γείτονας, φίλος και ένας από τους πιο πολύπειρους, ταλαντούχους και καλούς ανθρώπους που συνάντησα ποτέ, ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ, πέθανε ήρεμα χθες το βράδυ. Είχε γύρω του τους αγαπημένους του. Ο κόσμος έχει μια άδεια θέση».

Ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ, που γεννήθηκε στο Τολέντο του Οχάιο του 1931, ξεκίνησε την υποκριτική καριέρα του σε μικρές θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης -πριν από αυτό, είχε διατελέσει μεταφραστής για τον αμερικανικό στρατό στην Γερμανία. 

Η μακρά πορεία του, πάντως, στον κινηματογράφο, αλλά και την τηλεόραση, ξεκίνησε την δεκαετία του ‘70. Ήταν τότε που ο Χολ ανέλαβε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στο «Cowards» του Σάιμον Νάκτερν. Την ίδια δεκαετία έκανε και μικρά περάσματα στην τηλεόραση, σε σειρές όπως το «M*A*S*H» και το «Good Times». 

Κάπως έτσι, ο Χολ ξεκίνησε να χτίζει όνομα ως καρατερίστας και μια πλούσια καριέρα 5 δεκαετιών με περισσότερους από 180 ρόλους σε σινεμά και τηλεόραση στο ενεργητικό του. 

Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονταν συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Ρόμπερτ Όλτμαν (υποδύθηκε τον Ρίτσαρντ Νίξον στο «Secret Honor»), αλλά και συμμετοχές σε ταινίες όπως το «Ghostbusters II», το «Midnight Run», το «Say Anything» αλλά και το «The Truman Show», στο οποίο ανέλαβε τον ρόλο ενός τηλεοπτικού παραγωγού. 

Η συνάντηση του Φίλιπ Μπέικερ Χολ στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90 με έναν νεαρό τότε σκηνοθέτη που εκτελούσε χρέη βοηθού παραγωγού στο PBS ονόματι Πολ Τόμας Άντερσον ήταν και αυτή που έδωσε μια δεύτερη πνοή στην πορεία του ηθοποιού. 

Ο Χολ πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία στην οποία έβαλε την υπογραφή του ο Άντερσον, την μικρού μήκους «Coffee and Cigarettes», που αποτέλεσε και την βάση για το ολοκληρωμένο ντεμπούτο του σκηνοθέτη, το «Hard Eight», στο οποίο επίσης είδαμε τον Φίλιπ Μπέικερ Χολ. 

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε επίσης στο «Μανόλια» αλλά και το «Boogie Nights» του Άντερσον. Στα επόμενα χρόνια από την συνεργασία του με τον σκηνοθέτη, εμφανίστηκε επίσης σε ταινίες όπως το «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ, το «Argo» του Μπεν Άφλεκ και το «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ. 

Πάντως, τελικά ο ρόλος για τον οποίο θα θυμούνται οι περισσότεροι τον Φίλιπ Μπέικερ Χολ θα είναι αυτός στο «Seinfeld», την σειρά-ορόσημο του Λάρι Ντέιβιντ και του Τζέρι Σάινφελντ. Ο Χολ έκανε ένα πέρασμα στην σειρά ως ο ξεκαρδιστικά αυυστηρός φύλακας βιβλιοθήκης Τζο Μπούκμαν. 

Ο δρόμος του ξανασυναντήθηκε με αυτόν του Λάρι Ντέιβιντ για τις ανάγκες του «Curb Your Enthusiasm», στο οποίο έπαιξε τον Ντόκτορ Μόρισον, ενώ εμφανίστηκε και στην ταινία του Ντέιβιντ, «Clear History». 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης