Ο 'Ταξιτζής' του Σκορτσέζε έγινε ψηφιακός!

Ο Ταξιτζής - Μάρτιν Σκορτσέζε

Η Sony Pictures Entertainment προχώρησε στην επανέκδοση του «Ταξιτζή» με σκοπό την κυκλοφορία του σε Blu-Ray DVD, αλλά και τη διανομή του σε περιορισμένο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών που υποστηρίζουν το 4K όπως συμβαίνει με την Ταινιοθήκη.

Η αποκατεστημένη ψηφιακά ταινία είναι έτοιμη να κάνει πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη μόλις ένα εξάμηνο μετά την πρεμιέρα της τον Γενάρη του 2012 στην κινηματογραφική αίθουσα της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών στη Νέα Υόρκη και 35 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας στις 8 Φεβρουαρίου του 1976.

Στην πολυβραβευμένη ταινία του Σκορσέζε που απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, α' ανδρικού και β' γυναικείου ρόλου και μουσικής) και τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ Κανών ,ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο υποδύεται έναν βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, που αποκομμένος από την κοινωνία οδηγεί ταξί τις νύχτες στη Νέα Υόρκη. Η γνωριμία του με μια ανήλικη πόρνη (Τζόντι Φόστερ) που κακοποιείται από τον μαστροπό της (Χάρβεϊ Καϊτέλ) ωθεί τον πρώτο να γίνει φύλακας άγγελος και προστάτη της κοπέλας, στοχεύοντας στην απελευθέρωσή της.

Με αφορμή την επανέκδοση του «Ταξιτζή», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει τηνΚυριακή 1η Ιουλίου στις 20.00 avant-première και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Ψηφιακός κινηματογράφος και κινηματογραφικές αίθουσες: το παρόν και το μέλλον καλώντας τους επαγγελματίες του χώρου να συζητήσουν μεταξύ τους και με το ενδιαφερόμενο κοινό τις συνθήκες υπό τις οποίες έχει πραγματωθεί ως τώρα η ψηφιακή εξέλιξη, καθώς και τις προβλέψεις τους για το μέλλον.

Το καίριο ερώτημα που θα θέσουν οι συμμετέχοντες αφορά την εξαιρετικά περιορισμένη προβολή των δισδιάστατων ταινιών σε ψηφιακή μορφή 2Κ και 4Κ, παρά την ύπαρξη πλέον αρκετών αιθουσών εξοπλισμένων με ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συζήτηση που θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Γεν. Γραμ. Δ.Σ. Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν οι:Χρήστος Γαρταγάνης, Σύμβουλος οπτικοακουστικών εφαρμογών, Φώτης Γεωργόπουλος, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών Ελλάδος (ΠΕΑΚ), Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου (Αθηνόραμα), Ειρήνη Σουγανίδου, Γενική διευθύντρια της Feelgood Entertainment και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Διανομέων (ΕΔΙΚΤΕ).

Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134- 136

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης