Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν στη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα – Ποιες οι πιθανότητες να έχουν βρει τον τάφο της Κλεοπάτρας

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ελπίδες των αρχαιολόγων και ανακαλυφθεί ο τάφος της, θα πρόκειται δίχως αμφιβολία για τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα. Ειδική ομάδα ανέσκαψε κοντά στην Αλεξάνδρεια μία σήραγγα κάτω από τον ναό του Όσιρι, σε βάθος 13 μέτρων.

Πιστεύουν ότι ίσως αυτή οδηγεί σε δύο τάφους που αναζητούν με εμμονή εδώ και δεκαετίες: της Κλεοπάτρας   και του Μάρκου Αντωνίου. «Θα ταφεί δίπλα στον Αντώνιό της. Κανένας τάφος σ’ ολόκληρη τη γη δεν θα τους χωρίσει. Ένα τόσο διάσημο ζευγάρι…»

Οι ανασκαφές έλαβαν χώρα στον «Μεγάλο Τάφο του Όσιρι» (στην αρχαιολογική θέση Μεγάλη Ταπόσιρις ή Taposiris Magna), περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια, την αλλοτινή πρωτεύουσα της χώρας.
Όσον αφορά πάντως τον Μάρκο Αντώνιο, ο Πλούταρχος γράφει ότι αποτεφρώθηκε και δεν υπάρχει τάφος του, ενώ άλλοι ειδικοί, και μάλιστα Αιγύπτιοι, επιμένουν ότι δεν θάβονταν βασιλιάδες σε ναούς και αποκλείουν να βρεθεί ο τάφος της Κλεοπάτρας μέσα σε ιερό. Άλλοι προσθέτουν ότι η Κλεοπάτρα μάλλον θα είχε προτιμήσει να ταφεί στην πόλη όπου βασίλευε, την Αλεξάνδρεια και όχι στην Ταπόσιρι.

Ο παγκόσμιος ενθουσιασμός πάντως καταλάγιασε, όταν το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν οι τάφοι εκεί. Η σήραγγα, όμως, αναπτέρωσε τις ελπίδες των αρχαιολόγων που ονειρεύονται να είναι εκείνοι που θα εντοπίσουν τελικά τον τάφο της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου.

Η σήραγγα που βρέθηκε έχει μήκος 1,5 χλμ. και ύψος 1,80 μ. το δε πλάτος της είναι περίπου 0,90μ

 Η αρχαιολόγος Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο που ασχολείται 15 χρόνια με την ανασκαφή αυτή, επιμένει ότι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος τάφηκαν μέσα στο ναό και ότι η σήραγγα θα οδηγήσει στους δύο τάφους.

Η ίδια θεωρεί ότι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα και είπε σε συνέντευξή της «ακόμα κι αν οι πιθανότητες να βρω θαμμένη στο ναό την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου είναι μόλις μία τοις εκατό, εγώ έχω υποχρέωση να την αναζητήσω».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης