Η αρχική εκτίμηση ήταν πως το καπέλο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη θα πωλούνταν για 600-800.000 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του έφτασε τα 1,932 εκατομμύρια ευρώ.
Το ρεκόρ εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται και στο ενδιαφέρον που υπάρχει λόγω της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ, που θα βγει στους κινηματογράφους αυτό τον μήνα.
Το καπέλο αυτό είναι ένα εκ των 20 που υπάρχουν ακόμη, από τα συνολικά 120 που εκτιμάται ότι είχε ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η τιμή του ξεπέρασε τα 1,884 εκατ., ποσό για το οποίο είχε πωληθεί άλλο καπέλο του, το 2014, επίσης σε δημοπρασία του οίκου Drouot.
Ο Ναπολέων φορούσε το καπέλο του λοξά, για να διασφαλίζει πως είναι ευδιάκριτος στο πεδίο της μάχης. Οι γωνίες του καπέλου ήταν παράλληλα με τους ώμους του. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα καπέλα του Ναπολέοντα βρίσκονται σε μουσεία και πέντε ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, δήλωσε ο Πιερ Οζενά του οίκου δημοπρασιών Drouot.
Η εξαιρετική κατάσταση αυτού που πωλήθηκε τώρα οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν στην κατοχή της ίδιας οικογένειας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πρόκειται για απόγονους του Ζαν- Λουί Νουαζιέ, ο οποίος εργαζόταν στο παλάτι του Ναπολέοντα, σύμφωνα με τον Οζενά.
Πέρα από το καπέλο- σήμα κατατεθέν του Ναπολέοντα, στη δημοπρασία πωλήθηκαν και άλλα αντικείμενά του, που ανήκαν στη συλλογή του βιομηχάνου Πιερ Μπαγιόν, ο οποίος πέθανε πέρυσι.
Μεταξύ άλλων, σε τιμές έως 60.000 ευρώ πωλήθηκαν ένα νυχτικό που φορούσε ο Ναπολέων στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου πέθανε εξόριστος το 1821, ένα ασημένιο πιάτο που εκλάπη από την άμαξά του μετά την ήττα στο Βατερλώ το 1815 και μία θήκη από μαόνι που περιελάμβανε μια καλοδιατηρημένη ασημένια οδοντόβουρτσα, ξυράφι, ψαλίδι και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας.