Μπομπ Μάρλεϊ: Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή...

Μπομπ Μάρλεϊ

Τραγούδια του Μπομπ Μάρλεϊ θα ερμηνεύσει μια πολυμελής ομάδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Τζαμαϊκανού καλλιτέχνη.

«Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή...»: αυτά είναι τα τελευταία λόγια που είπε ο Μπομπ Μάρλεϊ στον γιο του λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, τον Μάιο του 1981, σε ηλικία μόλις 36 ετών, χτυπημένος από καρκίνο. Αν ζούσε σήμερα, ο Μπομπ Μάρλεϊ θα συμπλήρωνε τα 67 του χρόνια και προφανώς πάλι τα ίδια θα έλεγε παρακολουθώντας τον «πόλεμο» της οικονομικής κρίσης: «τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή...».

Το σίγουρο είναι πως αν ζούσε σήμερα, θα τραγουδούσε για την ελευθερία, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, «τη βία και τον ρατσισμό μπορείς να τα καταπολεμήσεις με μουσική και αγάπη».

Κάθε χρόνο, κάπου εκεί κοντά στην επέτειο των γενεθλίων του, πραγματοποιούνται, σε ολόκληρο τον κόσμο, διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του. Εδώ, στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να απολαύσουμε ένα μουσικό αφιέρωμα στον βασιλιά της ρέγκε. Η μουσική αυτή βραδιά θα πραγματοποιηθεί στις 26 του μήνα, στον «Βοτανικό», με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών.

Ειδικά γι' αυτή την εκδήλωση θα έρθει στην Αθήνα ο Earl «China» Smith, παλιός συνεργάτης του Μπομπ Μάρλεϊ, σημαντική μορφή της ρέγκε και ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της Τζαμάικα, καθώς έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της διεθνούς σκηνής.

Στη σκηνή του «Βοτανικού» θα βρεθεί και ο Jahcoustix, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής ρέγκε σκηνής, με τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό του, πολυάριθμες συναυλίες και εξαιρετικές κριτικές. Τoυς δύο ξένους προσκεκλημένους θα πλαισιώσει μια πολυμελής ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και οι Τζώρτζια (Μπλε), Γιώργος Δημητριάδης, Στάθης Δρογώσης, Ηρώ, Δημήτρης Καρράς, Σοφία Κουρτίδου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Λειβαδάς, Μάρω Μάρκελλου, Αντώνης Μιτζέλος, Πάνος Μουζουράκης Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δέσποινα Ολυμπίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Σοφία Παπουλάκου, Μάνος Πυροβολάκης, Δημήτρης Σταρόβας, Υπόγεια Ρεύματα, Ραλλία Χρηστίδου, Κατερίνα Μορένα και οι εκπρόσωποι της ελληνικής ρέγκε σκηνής «Fundracar», Σταύρος Νταντούς, Sistah Jamaroots, MC Yinka, Stefanatty.

Ο Σταύρος Νταντούς πιστεύει πως «τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη ρέγκε ξεχωριστή είναι τα μηνύματα που περνάει και η δύναμη που έχει να ξεσηκώνει», ενώ εκφράζει τη χαρά του πως η ρέγκε σκηνή στην Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους νέους εκπροσώπους.Το σίγουρο είναι ότι όσοι βρεθούν στον «Βοτανικό» θα απολαύσουν τις μεγάλες επιτυχίες του Μπομπ Μάρλεϊ, από το «No Woman No Cry» και το «Could You Be Loved» μέχρι το «One Love».

«Ο Μπομπ Μάρλεϊ ήταν ένας όμορφος άνθρωπος με μεγάλο όραμα, έντονη θρησκευτικότητα και πίστη. Οι μουσικές του ήταν εξαιρετικές αλλά επίσης εξαιρετικά ήταν και τα μηνύματα που περνούσε μέσα από τα τραγούδια του. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο αξίζει τον κόπο να γίνονται τέτοια αφιερώματα έτσι ώστε και οι νέοι να γνωρίσουν την ιστορία του», μας είπε ο Γιώργος Δημητριάδης. Ο Μάνος Πυροβολάκης μάς αποκάλυψε ότι υπάρχει η ιδέα να κάνει επί σκηνής ένα ντουέτο κιθάρα - λύρα με τον Earl Smith παντρεύοντας τη ρέγκε με τον ελληνικό ήχο. «Πάντα πίστευα πως η ρέγκε, η οποία προέρχεται από την Τζαμάικα, είχε μια σχέση με την Ελλάδα, τον ήλιο και τις θάλασσές της», λέει ο Μάνος Πυροβολάκης.

  • ΡΕΚΟΡ

  • Η συλλογή με τα τραγούδια του Μπομπ Μάρλεϊ «Legend», που κυκλοφόρησε λίγο μετά τον θάνατό του, πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων για δίσκο ρέγκε μουσικής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης