Με τρεις παραστάσεις η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών

Με τρεις παραστάσεις, που κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, άνοιξε την Κυριακή η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. Ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσίασε το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ενώ πρεμιέρα έκαναν επίσης η παράσταση «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» της ομάδας bijoux de kant, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, και η περφόμανς της Μαριάννας Καβαλλιεράτου που υπήρξε επί εικοσαετία συνεργάτις του Ρόμπερτ Ουίλσον, με τίτλο «Stations».

Η ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα Δ΄ παρακολούθησε με απόλυτη προσήλωση την 95λεπτη πρόταση του Γιάννη Καλαβριανού που μέσα από 40 σκηνές ξετυλίγει το νήμα της πραγματικής ιστορίας δύο ανθρώπων που απασχόλησαν τη Γαλλία του 12ου αιώνα, πάλεψαν απέναντι στον αμείλικτο θεοκρατισμό της εποχής τους για να πεθάνουν αμετανόητα ερωτευμένοι.

Ο μυθιστορηματικός τραγικός έρωτάς τους, προγενέστερος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς αλλά και ιστορικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους των επόμενων αιώνων και είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού ερωτευμένους διαχρονικά.

Μετά τις «Παραλογές» και το «Γιοι και κόρες», ο «Αβελάρδος και η Ελοΐζα»σηματοδοτούν την τρίτη συμμετοχή του Γιάννη Καλαβριανού στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τον ίδιο να υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.

Το Φεστιβάλ

Συνολικά εβδομήντα πέντε εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που ολοκληρώνεται στις 16 Αυγούστου. Ανάμεσά στις είκοσι επτά ελληνικές θεατρικές παραγωγές- ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία νεανικών ομάδων, ενώ δεκαεπτά από τους σκηνοθέτες εμφανίζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί 6 ξένα σχήματα, αντιπροσωπευτικά των σημερινών αισθητικών τάσεων, σε ένα διαπολιτισμικό διάλογο με την ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά και τη μεγάλη παράδοση του κινεζικού θεάτρου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο καταξιωμένος Λικ Μποντί σκηνοθετεί Μαριβώ, με ηθοποιούς που δεν χρειάζονται συστάσεις, όπως η μεγάλη Ιζαμπέλ Υπέρ. Ο Εμμανουέλ Ντεμαρσί-Μοτά που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις πέρυσι με τον «Ρινόκερο», επανέρχεται με Ιονέσκο. Η ρηξικέλευθη Ανχέλικα Λίντελ συστήνεται στο ελληνικό κοινό και διάσημες ηθοποιοί, όπως η Φιόνα Σο και η Ιζαμπέλα Ροσσελίνι, εμφανίζονται στην Πειραιώς 260.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης