Λονδίνο-Κρίστις: Δημοπρατούνται αρχαία ελληνικά κοσμήματα!

Χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς, ελληνικής καταγωγής, μαζί με πολλά ακόμη αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χρυσά κοσμήματα -το πλήθος των οποίων εμφανίζεται ότι προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές- πρόκειται να δημοπρατηθούν στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου από τον οίκο Κρίστις.

Η προέλευσή τους μπορεί να είναι ύποπτη, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά για το πως και το γιατί κατέληξε στον συγκεκριμένο κάθε φορά κάτοχο.

Το στεφάνι χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3ος - 2ος π. Χ. αιώνας) όπως και τα περισσότερα από τα άλλα κοσμήματα ενώ η τιμή αναφοράς είναι μεταξύ των 100.000 και 150.000 λιρών, ήτοι ως τις 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την περιγραφή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου το στεφάνι έχει διάμετρο 21 εκατοστά και αποτελείται από τέσσερα μέρη ενώ τα φύλλα και οι καρποί μυρτιάς στερεώνονται σε πολύ λεπτά στελέχη. Ενδιαφέρον εξάλλου έχει το γεγονός ότι κάποιοι έχουν προσθέσει ένα κούμπωμα στα άκρα του.

Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτουν οι Κρίστις, ο οίκος το αγόρασε πριν από το 1987 από κάποιον βρετανό αριστοκράτη αντί 15.400 λιρών, ενώ αναφέρεται επίσης ότι βρισκόταν στο Hever Castle και εν τέλει σε ιδιωτική, ελβετική συλλογή. Ας σημειωθεί όμως, ότι αυτή η τελευταία αναφορά είναι το καμπανάκι που κτυπά για πιθανή ύποπτη προέλευση καθώς η Ελβετία, λόγω της λεγόμενης «ελεύθερης ζώνης» των τελωνείων της αποτελεί το βασικό προορισμό παρανόμως διακινουμένων αρχαιοτήτων και από την Ελλάδα.

Μεταξύ των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων που πρόκειται να δημοπρατηθούν, υπάρχουν χρυσά βραχιόλια (το ακριβότερο προς 80.000 - 100.000 λίρες), σκουλαρίκια, ένα χρυσό κολιέ (25.000 - 35.000 λίρες), ηράκλειο άμα (40.000 - 60.000 λίρες), ορισμένα εκπληκτικά γυάλινα αγγεία κ. α. Ενδιαφέροντα είναι και τα βυζαντινά κοσμήματα κυρίως σκουλαρίκια και δακτυλίδια αλλά και βραχιόλια (5ος-6ος αιώνας μ. Χ.) με σταυρό και την ελληνική επιγραφή «Εκείνος που ζει με τη βοήθεια του Υψίστου» (40.000 - 60.000 λίρες).

Στην ίδια δημοπρασία εξάλλου βγαίνουν και τα αντικείμενα της ιδιωτικής Συλλογής Groppi, που αποτελείται κυρίως από αιγυπτιακές αρχαιότητες, πλην όμως υπάρχουν και ελληνικά όπως ο μελανόμορφος κορινθιακός κρατήρας (550.000 λίρες), μινωικά και μυκηναϊκά αντικείμενα κ. α.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης