Κλειστά 5 Μουσεία λόγω κινητοποιήσεων της ΠΕΥΦΑ την Δευτέρα

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις αντιδράσεις και την αντίθεση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, προχωρά στην ψήφιση του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης» την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Tο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ, έχει αποφασίσει ομόφωνα 24ωρη απεργία στα 5 Μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) και 4ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας (08.00πμ-12.00μμ) για όλα τα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της Ελλάδας, κατά την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με την συγκεκριμένη απόφαση συμφώνησε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κατά την συνεδρίασή του στις 02/02/2023. Η εξαγγελία των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων θα γίνει από την Ομοσπονδία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων που θα συμμετέχουν τόσο στην απεργία, όσο και στην 4ωρη στάση εργασίας.

Aνακοίνωση αναφέρει:

 - Την Δευτέρα 13/02 πρέπει όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι της χώρας να είναι κλειστά. Το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και προς την Κυβέρνηση να είναι ξεκάθαρο. Η συμμετοχή από όλους τους αρχαιοφύλακες είναι επιβεβλημένη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της εργασίας μας, όπως είναι μέχρι σήμερα.

- Δεν πρέπει ούτε ένας αρχαιοφύλακας να πιστεύει ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση αφορά μόνο τους εργαζόμενους των 5 Μουσείων.

- Από την επομένη της λειτουργίας των ΝΠΔΔ, ο ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ) θα χάσει από τα έσοδά του περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τα έσοδα των Μουσείων το 2022.

- Τα 5 Μουσεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά στην 24ωρη απεργία, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία πρέπει να συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας και έως τις 12.00μμ.

- Απεργούμε για να μην επιτρέψουμε την είσοδο ιδιωτών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς μας Χώρους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης