Κεφαλές δύο Ελλήνων θεών ανακαλύφθηκαν σε αρχαία πόλη της δυτικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής δρ. Gokhan Coskun, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου.
Τα σώματα των αγαλμάτων είχαν βρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφή, όπως είπε ο δρ.Coskun -αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar, ενώ οι κεφαλές των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών σε μία κοίτη ενός κολπίσκου στην αρχαία πόλη των Αιζανών.
«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών συναντήσαμε ευρήματα που μας εξέπληξαν. Αυτά ήταν τα κεφάλια μεγάλων μαρμάρινων αγαλμάτων», είπε ο δρ Coskun.
«Το ένα κεφάλι είναι της Αφροδίτης, γνωστής ως θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, με ύψος περίπου 50 εκατοστά.
Το άλλο είναι από το άγαλμα του Διονύσου, ύψους 45 εκατοστών, που είναι γνωστός ως ο θεός του κρασιού στη μυθολογία.
Αυτά είναι σημαντικά ευρήματα για εμάς, καθώς δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας υπήρχε για πολύ καιρό, χωρίς να χάσει τη σημασία του στη ρωμαϊκή εποχή.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε εργαστήριο γλυπτικής στην περιοχή», είπε.
Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης των Αιζάνων χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Πενκάλα, στη δυτική Ανατολία, περίπου 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι Αιζανοί, ήταν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο της ρωμαϊκής εποχής.
Μετά τον 7ο αιώνα, η πόλη έπεσε σε παρακμή. Ωστόσο, τα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου-σταδίου και ένα αρχαίο κτήριο εσωτερικής αγοράς, το οποίο φέρει το Διάταγμα περί των Μεγίστων Τιμών του Διοκλητιανού, που χρονολογείται από το 301 π.Χ. -μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός που προέκυψε από την υποβάθμιση του νομίσματος.
Οι Αιζανοί είναι το πρώτο καταγεγραμμένο μέρος στον κόσμο όπου υπολογίστηκε ο πληθωρισμός και από εκεί εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο τόπος πολλών οικισμών της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής.
Με ιστορία 5.000 ετών, οι Αιζανοί, που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Kutahya, συμπεριλήφθηκαν στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 2012.