Ιαπωνία: Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Κενζαμπούρο Όε

Ο προοδευτικός και αντικομφορμιστής νομπελίστας της Λογοτεχνίας Κενζαμπούρο Όε απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος Kodansha.

«Απεβίωσε από γηρατειά τις πρώτες ώρες της 3ης Μαρτίου», ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος εξηγώντας πως η κηδεία του έχει ήδη τελεσθεί από την οικογένεια του.

Είχε τιμηθεί το 1994 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τα βιβλία του με θέμα τον ειρηνισμό και τον ανάπηρο γιο του και χρησιμοποίησε τη φήμη του για να καταγγείλει τόσο τα πυρηνικά όπλα όσο και την πυρηνική ενέργεια.

Ο Κενζαμπούρο Όε, γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1935. Συγγραφέας και λογοτέχνης, ο οποίος θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ιαπωνικής λογοτεχνίας, ο δεύτερος Ιάπωνας μετά τον Γιασουνάρι Καβαμπάτα, τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1994.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, κέρδισε το πρώτο λογοτεχνικό του βραβείο – το περίφημο “Βραβείο Ακουταγκάουα”- για ένα διήγημα του, “Το κελεπούρι”, σε ηλικία είκοσι τριών ετών.

Το 1964 κέρδισε το βραβείο «Σιντσόσα» για το «Μια προσωπική υπόθεση» (Kojinteki na taiken), το 1967 κέρδισε το βραβείο «Tanizaki» για τη «Σιωπηλή κραυγή» (Manen gannen no futtoboru), ενώ το 1973 κέρδισε το βραβείο «Νόμα» για το «Η πλημμύρα εισβάλει στο πνεύμα μου» (Kōzui wa waga tamashii ni oyobi).

Το 1994 η Σουηδική Ακαδημία απένειμε στον Κενζαμπούρο Όε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε πως το βραβείο απονέμεται στον Όε για «έναν φανταστικό κόσμο, όπου η ζωή και ο μύθος συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν μια ανησυχητική εικόνα για την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα».

«Σαν παιδί ήθελα να γίνω φυσικός. Παρακάλεσα τη μητέρα μου να με αφήσει να πάω στο Τόκιο για να σπουδάσω φυσική. Υποσχέθηκα ότι θα έπαιρνα το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική.

Έτσι, 50 χρόνια αργότερα, επέστρεψα στο χωριό μου και είπα στη μητέρα μου, “Κοίτα, κράτησα την υπόσχεσή μου. Κέρδισα το βραβείο Νόμπελ”. ”Όχι”, είπε η μητέρα μου, που έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, ”υποσχέθηκες ότι θα ήταν στη φυσική!”», δήλωσε το 1994 όταν ανακοινώθηκε ότι πήρε το Νόμπελ.

Την ίδια χρονιά ο Όε προτάθηκε για το Τάγμα του Πολιτισμού, ένα μετάλλιο της Ιαπωνίας που απονέμεται σε Ιάπωνες που διακρίθηκαν στην τέχνη, αλλά ο ίδιος απέρριψε τη βράβευση αυτή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης