Θησαυρό από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας βρήκαν ερασιτέχνες δύτες

Ερασιτέχνες δύτες που κολυμπούσαν κατά μήκος των ισπανικών ακτών ανακάλυψαν έναν θησαυρό με χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.500 ετών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί και χρονολογούνται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι δυο δύτες και κουνιάδοι, ο Λούις Λενς Πάρντο και Σεζάρ Αλκαλά, ανακάλυψαν την κρυψώνα όπου βρισκόταν ο θησαυρός ενώ έκαναν διακοπές με τις οικογένειές τους στην Xàbia, μια παράκτια τουριστική πόλη.

Οι δυο άντρες είχαν νοικιάσει εξοπλισμό για να κάνουν ελεύθερη κατάδυση, με σκοπό να μαζέψουν σκουπίδια και να καθαρίσουν την περιοχή.

Ωστόσο, στις 23 Αυγούστου, εντόπισαν κάτι πολύ πιο σημαντικό στον πυθμένα του κόλπου Portitxol, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País.


 
 

Όταν πήγαν να το ερευνήσουν, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα νόμισμα το οποίο «βρισκόταν σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ο Πάρντο. Αφού καθάρισε το νόμισμα, είδε ότι είχε «μια αρχαία εικόνα, όπως ένα ελληνικό ή ρωμαϊκό πρόσωπο».

Οι δυο άντρες έφυγαν και επέστρεψαν με έναν ελβετικό σουγιά για να ξεθάψουν τα οκτώ νομίσματα που ήταν θαμμένα. Έκπληκτοι από το εύρημα, το ανέφεραν την επόμενη ημέρα στις αρχές.


 
 

 «Πήραμε τα οκτώ νομίσματα και τα βάλαμε σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο θαλασσινό νερό», δήλωσε ο Πάρντο.

Σύντομα, μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο Soler Blasco και την Ειδική Υποβρύχια Μονάδα της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο της Xàbia, συναντήθηκαν για να ανασκάψουν και να εξετάσουν τον θησαυρό.

Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, διαπίστωσαν ότι η τρύπα περιείχε τουλάχιστον 53 χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται μεταξύ 364 και 408 μ.Χ., όταν η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή. Κάθε νόμισμα ζυγίζει περίπου 4,5 γραμμάρια.

Τα νομίσματα ήταν τόσο καλά διατηρημένα, που οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν εύκολα να διαβάσουν τις επιγραφές τους και να αναγνωρίσουν τους Ρωμαίους αυτοκράτορες που απεικονίζονταν σε αυτά, μεταξύ των οποίων: Βαλεντινιανός Α΄ (τρία νομίσματα), Βαλεντινιανός Β΄ (επτά νομίσματα), Θεοδόσιος Α΄ (15 νομίσματα), Αρκάδιος (17 νομίσματα), Ονώριος (10 νομίσματα) και ένα άγνωστο νόμισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Αλικάντε.

Ο θησαυρός περιλάμβανε επίσης τρία καρφιά, πιθανότατα από χαλκό, και τα φθαρμένα μολύβδινα απομεινάρια ενός θαλάσσιου σεντουκιού που περιείχε τον θησαυρό.


 
 

Τα νομίσματα είναι, επίσης, ένας θησαυρός πληροφοριών και μπορεί να ρίξουν φως στην τελική φάση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από την πτώση της, δήλωσε ο Καθηγητής.

Το 395 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα τη Ρώμη, και την Ανατολική Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.


 
 

Ο θησαυρός είναι μία από τις μεγαλύτερες γνωστές συλλογές ρωμαϊκών χρυσών νομισμάτων στην Ευρώπη, ανέφερε στην ανακοίνωση ο Χάιμε Μολίνα Βιδάλ, Καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε και επικεφαλής της ομάδας που βοήθησε στην ανάσυρση του θαμμένου θησαυρού.


 
 

Αφού μελετηθούν πλήρως τα νομίσματα, θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο Blasco στην Xàbia. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βαλένθια έχει διαθέσει 17.800 ευρώ για υποβρύχιες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, σε περίπτωση που υπάρχουν κι άλλοι θησαυροί θαμμένοι εκεί.

Προηγουμένως, ο κόλπος Portitxol έχει δώσει και άλλα ευρήματα, όπως άγκυρες, αμφορείς, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με την αρχαία ναυσιπλοΐα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης