Η οικονομική κρίση άλλαξε την γεωγραφία του ελληνικού ποδοσφαίρου - Κυριαρχεί η περιφέρεια, μόνο μια ομάδα από... Θεσσαλονίκη

Η οικονομική  κρίση μετάλλαξε και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις περασμένες δεκαετίες η γεωγραφία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν : Το 80% των ομάδων να είναι Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όλη η Περιφέρεια να συμμετέχει με 3 - 4 το πολύ ομάδες.

Δείτε την σημερινή γεωγραφία έχει πολύ ενδιαφέρον :

* Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είχε μόνιμα 4 ομάδες. ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή και από κοντά πότε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς πότε τον Μακεδονικό Σήμερα έχει μόνο τον ΠΑΟΚ! Όλοι οι υπόλοιποι βολοδέρνουν σε χαμηλές κατηγορίες αδυνατώντας να επιστρέψουν στο ένδοξο παρελθόν τους.

* Η ΑΘΗΝΑ κυριαρχούσε αφού εκτόε του περίφημου ΠΟΚ (Ολυμπιακός ΠΑΟ, ΑΕΚ) υπήρχαν οι Πανιώνιος, Ατρόμητος, Αθηναϊκός, Φωστήρας, Προοδευτική, Ιωνικός, Χαλκηδόνα, Ακράτητος, Εθνικός Αστέρας, Εθνικός Πειραιώς, Απόλλων Αθηνών κ.α. με αποτέλεσμα κάποιες χρονιές να μιλάμε για πρωτάθλημα... Αθηνών αφού το εκτός έδρας παιχνίδι ήταν να πας στην δίπλα γειτονιά! Σήμερα η Αθήνα έχει μόνο 4 ομάδες παρακαλώ : Ολυμπιακός, ΠΑΟ, Ατρόμητος, Πανιώνιος!

* Που βρίσκουμε για πρώτη φορά τις περισσότερες ομάδες της Α Εθνικής; Δεκατρείς στην Περιφέρεια. Στην Κρήτη (ΟΦΗ, Πλατανιάς, Εργοτέλης), στην Θράκη (Ξάνθη, Πανθρακικός) στα νησιά (Καλονή Μυτιλήνης, Κέρκυρα) και στην ηπειρωτική Ελλάδα (Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Γιάννενα, Λεβαδειακός, Νίκη Βόλου, Βέροια.

Οι αιτίες αυτής της μετάλλαξης είναι πολλές. Δεν υπάρχουν πια υγιείς επενδυτές για τις δεύτερες ομάδες. Δεν υπάρχουν επίσης επενδυτές - λαμόγια που χρησιμοποιούσαν μια ομάδα για να κερδίζουν από το Στοίχημα ή μη πληρώνοντας τίποτε σε πάικτες - Δημόσιο. Επίσης οι περισσότερες ομάδες είναι καταχρεωμένες και είναι σχεδόν αδύνατον να ανακάμψουν (μόνο υποβιβαζόμενες στην Γ Εθνική όπως η ΑΕΚ και ο Άρης).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι (ΑΕΚ, ΠΑΟ) θυμίζουν μικρομεσαίες ομάδες περασμένων δεκαετιών ούτε ότι πάιζουν στην Α Εθνική... χωριά (Πλατανιάς, Καλονή).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης