Η Δόμνα Σαμίου στις αγκαλιές του ουρανού...

Δόμνα Σαμίου

Η μεγαλύτερη μορφή στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, η υπέροχη Δόμνα Σαμίου έφυγε για τους ουρανούς... Ο αγώνας της με την λευχαιμία απεδείχθη άνισος. Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε το 1928 και δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί την μεγάλη της αγάπη - από τα 13 της κιόλας- που ήταν η βυζαντινή και η δημοτική μουσική. Γεννημένη στην Καισαριανή από μικρασιάτες γονείς, μαθήτευσε κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

Το έργο της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα έχοντας παρουσιαστεί –μέσω συναυλιών- σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας.

Για την προσφορά και την αφοσίωση της στην μουσική είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, το 2005.

Επίσης, το 2006 της παραδίδεται, το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.

Η Δόμνα Σαμίου δεν σταμάτησε - έως και την τελευταία στιγμή- την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης