Ενώ τα θέατρα ξαναγέμισαν, οι απεργίες και τα Τέμπη έφεραν μείωση

Στα θέατρα των Αθηνών, μετά τo τέλος των lockdowns, ο κόσμος γέμισε αίθουσες και ξαναθυμηθήκαμε πώς είναι οι ουρές θεατών στα πεζοδρόμια. Ομως, όλα ανατράπηκαν με το Π.Δ. που υποβάθμιζε την καλλιτεχνική παιδεία. Ο θεατρικός κόσμος θύμωσε, βγήκε στους δρόμους, με τους σπουδαστές των δραματικών σχολών να πρωτοστατούν προχωρώντας σε καταλήψεις σε όλες τις καλλιτεχνικές κρατικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα (ΔΗΠΕΘΕ).

Στην Αθήνα, το συντονιστικό των σπουδαστών των δραματικών σχολών έκανε κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών μπήκαν στο Ρεξ, αν και εισήλθαν και άλλοι στο κτίριο, που δεν έχουν σχέση. Στο ΚΘΒΕ έκλεισε μόνο το Βασιλικό Θέατρο.

Είναι σαφές ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. Γιατί ακόμη και στο κτίριο Τσίλλερ, όσοι συμμετείχαν στις καταλήψεις θέλουν να έχουν λόγο και χώρο στην πρώτη κρατική σκηνή, αίθουσες για τις δράσεις τους κ.ά. Οι απώλειες στο Εθνικό φαίνεται να ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. Αλλά το τι άφησε ο «τραυματισμός» του θεσμού θα φανεί στη συνέχεια από το κοινό.

Οι καταληψίες του Εθνικού Θεάτρου παρέδωσαν το κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο ελέγχθηκε από τους υπαλλήλους του θεάτρου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές.

Στην προχθεσινή συνέλευση στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου αποφασίστηκε να συνεχίσουν έως και τη Δευτέρα 27/3 και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη το διαχειριστικό σώμα της κατάληψης να αποφασίσει αν θα συνεχίσουν και με ποιο τρόπο.

Ομως το Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής έστειλαν χθες το δικό τους μήνυμα. Καλούν όσους παραμένουν στο Ρεξ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και τη Δευτέρα στις 8 το πρωί να γίνει η παράδοση – παραλαβή του κτιρίου στους υπευθύνους του θεάτρου. Αλλιώς η διοίκηση «θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτιρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας) και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτιρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης