Ελληνική υποψηφιότητα για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019»

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παράρτημα Αθήνας (Πινδάρου 6 και Ακαδημίας), προτάθηκε ως υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF), πριν ακόμη συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας.

Το European Museum of the Year Award (EMYA) από το 1977, τελώντας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά και ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Μάιο.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά   αναδεικνύει και παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μια ύψιστης σημασίας, αλλά σχετικά άγνωστη, πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία.


 
 

Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες,  παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική  τεχνολογία  στην ανθρωπότητα. Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει τη σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό.

 


 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας - Κώστας Κοτσανάς

Η υποψηφιότητα στην ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο  σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την  15ετή του λειτουργία. Σημειώνεται ότι το Μουσείο τιμάται από την Unesco και το National Geographic στο πλαίσιο προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης.

Το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη είναι ένα από τα εντυπωσιακά εκθέματα της έκθεσης ομοιωμάτων αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στον χώρο του Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα

Τέλος, στο Μουσείο Κοτσανά ως ενιαίο Οργανισμό, απονέμεται τα τελευταία χρόνια το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από το TripAdvisor, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο.

Η διάκριση επιβεβαιώνει την απήχηση του Μουσείου στο διεθνές κοινό και τις θετικές εντυπώσεις που καταγράφονται από τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους, για την πρωτοτυπία και τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων του.

 


Ο τετράντας του Ιππάρχου, ο πρώτος εντοπιστής γεωγραφικού πλάτους καθημερινής χρήσης, είναι ένα από τα εντυπωσιακά εκθέματα της έκθεσης ομοιωμάτων αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στον χώρο του Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα

Ταυτόχρονα, οι περιοδεύουσες εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο φιλοξενούνται σε σημαντικά αρχαιολογικά και τεχνολογικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και διεθνείς Οργανισμούς, όπως τα Ευρωπαϊκά Γραφεία Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, του Μονάχου και της Βιέννης, το Πολυτεχνείο της Λυών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βαρέζε και της Βασιλείας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, το Γαλιλαίο Παρκ της Γερμανίας, τα Εθνικά Μουσεία Επιστημών της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.


Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου είναι ένα από τα εντυπωσιακά εκθέματα της έκθεσης ομοιωμάτων αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στον χώρο του Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα

Το Μουσείο Κώστα Κοτσανά, που αποτελεί πρότυπο Μουσείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που λειτουργεί χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό Οργανισμό.


 
 

Το ξεκίνημα του Μουσείου στην Αθήνα, από τις 8 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώνει το τρίπτυχο του Μουσείου Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης