Γκέκα και ο Πελέ έχει χάσει 3 πέναλτι (στα 56 που εκτέλεσε)

Πέναλτι χάνουν όλοι. Ακόμα και ο Πελέ έχει χάσει 3 σε 56 χτυπήματα. Μάλιστα ο Πελέ είχε πει πως «όταν, μετά την προπόνηση οι συμπαίκτες μου πήγαιναν στην παραλία, εγώ έμενα εκεί και χτυπούσα πέναλτι στο άδειο τέρμα». Ήταν δηλαδή πολύ καλά προετοιμασμένος.

Το πέναλτι μοιάζει μια εύκολη υπόθεση. Ο παίκτης σουτάρει χωρίς πίεση αντιπάλου και έχει όλο το χρόνο να νικήσει έναν ανυπεράσπιστο τερματοφύλακα. Υπάρχει όμως και η ανθρώπινη ψυχολογία. Ακριβώς επειδή το πέναλτι "μοιάζει εύκολο" αν είναι και κρίσιμο, ο παίκτης πρέπει να κερδίσει και το άγχος του.

Τι λέει λοιπόν η στατιστική; Σύμφωνα με έρευνα Νορβηγών επιστημόνων όταν ο αγώνας φτάνει στη διαδικασία των πέναλτι, οι παίκτες σκοράρουν σε ποσοστό 92% όταν το πέναλτι που ετοιμάζονται να χτυπήσουν είναι αυτό που θα δώσει στην ομάδα τους τη νίκη. Όταν όμως η μη επιτυχής έκβαση του πέναλτι σημαίνει αυτομάτως ήττα, οι πιθανότητες επιτυχίας πέφτουν αμέσως στο 60%.

Ακόμη το ποσοστό επιτυχίας τείνει να πέφτει μετά από κάθε επιτυχημένο πέναλτι: 86,6% για τον πρώτο σκόρερ, 81,7% για τον δεύτερο, 79,3% για τον τρίτο κλπ.

Ο Γκέκας θα σκέφτεται για πολλά χρόνια το δικό του χαμένο πέναλτι γιατί ήταν κρίσμο. Το έχασε αν και σούταρε δυνατά και σε γωνία. Θα ψάχνει να βρεί τι θα έπρεπε να κάνει για να μην του συμβεί...

Τη απάντηση ωστόσο την έδωσε ο ίδιος ο γκολκήπερ Νάδας. "Τον θυμήθηκα από την Λεβάντε. Ήξερα τον τρόπο που εκτελούσε πέναλτι και ευτυχώς δεν τον είχε αλλάξει".

Αν ο Γκέκας γνώριζε τις σκέψεις του Νάδας θα είχε σουτάρει στην δεξιά γωνία!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης